Jó példa a Bát-Tej Kft.

Agro Napló
Kitűnő elképzeléseken nyugvó, jó pályázatokkal alátámasztott, koncentrált fejlesztéssel, rövid idő alatt is lehet nagyratörő beruházásokat megvalósítani. Jó példa erre a bátai Bát-Tej Kft. Az alig 10 éve alakult vállalkozás máris korszerűsítette tejtermelő és tejfeldolgozó üzemét. Állattartó telepükön nagy és gondosan megválasztott állománnyal foglalkoznak.

 

- Háromszáz darab tehén és a saját szaporulatú növendékállomány, azaz 270-280 különböző korosztályú üsző található a telepen – sorolja a számokat Bocz József, a Bát-Tej Kft. ügyvezetője. - A bikaborjakat értékesítjük.



Összesen 24-en dolgoznak a cégnél. Munkájuknak már csak amiatt is rangja van, mivel Bátán rossz a munkaerőpiaci helyzet. A faluban a Bát-Tejen kívül még egy mezőgazdasági vállalkozás működik, ott is hasonló a foglalkoztatottak száma. Fehér Pálné is szeret itt dolgozni. A munkatársaival naponta mintegy 240 tehénnel foglalkoznak. A cég már számos fejlesztést hajtott végre sikeres pályázatok révén, a többi között az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programnak köszönhetően. A fejőházat is támogatásból korszerűsítették.







- Ezzel már könnyebb, mint a régi technológiával – mondja Fehér Pálné fejőnő. - Akkor nagy, 250 literes tankokat toltunk, most meg csövön megy a tej a nagy tartályba.



A cég évente 2,5 millió liter tejet termel. Ehhez azonban nagyszámú és egészséges szarvasmarhát kell tartaniuk, nekik pedig tetemes a takarmány igényük. Ezt azonban nem elég megtermelni, be is kell takarítani, amihez ÚMVP-s pályázat révén vásároltak 3 darab szálasanyag-betakarító munkagépet.



- Ma már könnyen takarmányozunk – mutat körbe Kádár-Németh Balázs takarmányos. – Például ez a gép önállóan bemarja a silót, a szénát, a tápot toronyból engedjük rá, az egyéb adalékokat meg vödörrel. A régi technológiánál 6 fő látta el ugyanazt a munkát, amit ma egy ember elvégez.



A cég ügyvezetője mindemellett arra - a szintén pályázati pénzből - a trágyaprogram keretében megvalósult beruházásra is büszke, ami a 2400 köbméteres, korszerű trágyatároló kialakítását foglalta magában. Azt mondja, örül, hogy a felsorolt fejlesztésekkel sikerült előrelépniük, mert ugyanezzel most, valószínűleg hiába is próbálkoznának.



- Az ágazat jelenlegi helyzetével, az 55-56 forint/ kg-os tejjel a legnagyobb probléma az, hogy csak rövid távon lehet tervezni. Mindenesetre bízunk benne, hogy nem megyünk tönkre és javul az ágazat jövedelmezősége. Optimizmusomat arra alapozom, hogy élelmiszerre, így tejre is mindig szükség lesz – mondta mintegy végszóként Bocz József, a kft. ügyvezetője.



Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/jo_pelda_a_bat-tej_kft_

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 16:29