A környezetvédelem az uniós agrárpolitika fennmaradásának záloga

Agro Napló
Az európai tejipar is jövő időben gondolkodik A stratégia gondolkodás fóruma a Magyar Agrárakadémia Brüsszel, 2009. október 14.

 

"Örvendetes, hogy a tejszektor a legnagyobb válság közepette is szem előtt tartja az ágazat jövőjét, a hosszú távú, fenntartható fejlődést. A tejágazat képviselői saját programokat dolgoznak ki a szektor szén-dioxid- és metángáz-kibocsátásának csökkentésére, a víz- és energiafelhasználás mérséklésére. Ez a példa is azt mutatja, hogy a mezőgazdasági termelők akkor lehetnek igazán sikeresek, ha megszervezik magukat és önálló kezdeményezésekkel élnek a szektor szabályozására" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba az MSZP EP delegáció vezetője, az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottságának tagja, az Európai Tejipari Szövetség rendezvényén.





Az Európai Tejipari Szövetség új kezdeményezésének célja, hogy felkészítse a tejtermelőket és a feldolgozóipart az éghajlatváltozás által támasztott kihívásokra és az egyre kiterjedtebb környezetvédelmi szabályozás átvételére. A szervezet átfogó felmérést készített a tejszektor károsanyag kibocsátásáról és a tagok által kidolgozott önszabályozó módszerekkel 1990 óta 20%-al sikerült csökkenteni a tejszektor kibocsátását.





"Magyarországon az agrárszektor szereplői között hasonló együttműködésre, hosszú távra szóló közös gondolkodásra a Magyar Agrárakadémia keretében került sor. Az elmúlt két évben megrendezett több napos agrár-konferencián több mint 400 résztvevő, köztük gazdák, a feldolgozóipar és az érintett szakmai szervezetek képviselői vettek részt" - mondta a szocialista politikus.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?