Az orosz agrárium hírei

Agro Napló

 

• Dmitrij Medvegyev orosz elnök egy, a napokban lefolytatott tanácskozáson bejelentette, hogy az összes nemzeti fejlesztési projekt közül a mezőgazdasági a legsikeresebb, ugyanis pozitív változásokat idézett elő az ágazatban. Addig, amíg az ipari termelés 10%-ot esett vissza krízis negatív hatásai miatt, a mezőgazdaság egyszázalékos növekedést mutatott, ami eleve nagyon ígéretes. Ez a tény végre megcáfolja azt a korábbi vélekedést, miszerint fektess be bármilyen összeget az agrárium fejlesztésébe, az elnyeli, mint egy fekete lyuk. Szavai szerint külön dicséretet érdemel az a vállalkozói réteg, aki ilyen ínséges időszakban a mezőgazdaságba fektet, hisz köztudomású, hogy az ágazatban nem lehet gyorsan haszonra szert tenni (a tejszínt leszedni- magyarul a nyereséget lefölözni).



• Ugyanezen az értekezleten az elnök egy másik téma kapcsán elmondta, hogy az orosz agrárgazdaságot a világ egyik legmodernebbjévé lehet tenni, ehhez rendelkezésre áll minden adottsága az országnak. Fontos ez olyan szempontból is, hogy a lakosság egyharmadát érinti közelebbi vagy távolabbi metszetben. Az intenzívebb fejlesztés érdekében három fő szempontot kell szem előtt tartani. Az első, hogy fel kell gyorsítani az új technológiák és technikák kifejlesztését, átvételét. A második az ágazat közgazdasági felülvizsgálata, a termelés gazdaságosságának nagyságrendekkel történő javítása. Csupán a harmadik elem az állami támogatás, ami nélkül viszont a világ egyetlen agráriuma sem boldogul, tehát erre is kellő figyelmet kell fordítani. Különösen fontos, hogy az állami támogatás csak a nyereséggel kecsegtető, perspektivikus elképzelésekhez társuljon, mert a veszteséges vállalatok megmentése csak kidobott pénz.



• Az orosz Gazdaságfejlesztési Minisztérium prognózisa szerint 2012-ig az orosz baromfitenyésztés 40%-al, a sertéstenyésztés pedig 32%-al fog nőni. Ennek megfelelően az import e két termékcsoportban erőteljesen csökkenni fog 2012-re, baromfi esetében a mostani 35%-ról 15%-ra, míg a sertésnél 27%-ról 13%-ra. A szarvasmarha termelés növekedését a tárca nem valószínűsíti, sőt, az intenzív állami beavatkozás ellenére itt 3%-os csökkenéssel számolnak (1,7 millió tonna vágósúly). Andrej Fiszinyin, a Roszptyiceszojuz (Orosz Baromfitermelők Szövetsége) egy nyilatkozatában alátámasztotta a fentieket, idén már nyár végéig 200 ezer tonnával nőtt a baromfitermelés, és év végéig ez a szám el fogja érni a háromszázezer tonnát.



• Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettes a fentiek kapcsán bejelentette, hogy a közeljövőben a sertésimport vámtarifáját jelentősen növelni fogják, ugyanakkor a tenyészállatimport marad az 5%-os szinten. Andrej Szlepnyev gazdaságfejlesztési miniszterhelyettes (korábban az OF Mezőgazdasági Minisztériumának volt a miniszterhelyettese) ugyanezen témakört illetően úgy nyilatkozott, hogy egyben a baromfi és sertés behozatali kvótákat is csökkenteni fogják 2010-re.





Kenedi Ákos

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?