Befejeződött a XIII. Erdészeti Világkongresszus

Agro Napló
A részvevők száma meghaladta a 7000 főt.

 



Nem zárhatjuk ki az éghajlatváltozás csillapításának semmilyen lehetséges eszközét, mondta a FAO Erdészeti Osztálya helyettes főigazgatója október 23-án, ahogy az erdészeti világkongresszus a végéhez közeledett. Nem több, mint öt nap alatt jelentős tárgyalásokra, partneri kapcsolatok ápolására és ismeretek megosztására került sor Buenos Airesben. A feladatok megoldásába bevonták a magánszektort, a civil társadalmat, a tudományt és a nemzetközi szervezeteket is.



A hatalmas érdeklődésre jellemző, hogy az eredetileg 4000 részvevőre tervezett létszám végül meghaladta a 7000 főt.



A fórum szónokai kifelezésre juttatták, hogy a klímaváltozás itt és most történik, több országot máris súlyosan érint. Koppenhága előtt az óra tovább ketyeg, s a különböző szektorok közötti együttműködés rendkívül fontos ahhoz, hogy az éghajlatváltozás kényszere olyan lehetőséggé váljon, amely az utóbbi években az országokat sújtó pénzügyi válság enyhítésére a zöld megoldás felé mozdít el.



Emlékezetes, hogy a kongresszusi előkészületek a legnehezebb pénzügyi és gazdasági időben kezdődtek. A FAO javaslatára a magánszektort is bevonták a kongresszus munkájába, két külön eseményt szentelve az ágazatnak, az egyik kerekasztal beszélgetés, közvetlen, ”szemtől szembe” találkozóin az üzleti vállalkozások kerültek terítékre, a másik eseményen a befektetésekről és pénzügyekről folyt a beszélgetés. Az utóbbin elnöklő Jukka Tissari (FAO) elmondta, hogy a korábbi kongresszusokkal kapcsolatos FAO tapasztalatok szerint, nagyon csekély volt a magánszektor részvétele, ami nem szerencsés, mivel az erdészeti ágazat fejlesztésének és fenntarthatóságának nagyon fontos szereplőiről van szó.

A kongresszus anyagát nyomtatásban is hozzáférhetővé teszik, hogy a kongresszus elmúltával üzeneteit még tovább terjesszék.

A koppenhágai ENSZ klímaváltozás konferencia előtt alig két hónappal az erdészeti világkongresszus egyik kulcsfontosságú eredménye az, hogy konkrét lehetőséget adott a kis széndioxid kibocsátással járó, erőforráshatékony gazdaságok nyilvános támogatásának létrehozásához.



Elkészült a világkongresszus üzenete is, amit a COP 15 alkalmával Koppenhágában ismertetnek majd.

Ismert, hogy 2009. decemberében Dánia lesz a vendéglátója a 15. Részes Felek Konferenciájának (COP), ami az Egyesült Nemzetek Szervezete Éghajlat-változási Keretegyezményének (UNFCCC) égisze alatt kerül megrendezésre. Az éghajlatváltozással foglalkozó konferencia, COP 15 néven vált ismertté, s megtartására idén december 7-18 között kerül sor, a helyszíne pedig Koppenhága lesz.



Christer Segerstéen, az Európai Magánerdő Tulajdonosok elnöke az európai bioenergia termelés fejlesztéséről fejtette ki a családi erdőtulajdonosok nézeteit a kongresszus részvevői előtt. Elmondta, hogy az európai erdők több mint 60 százaléka jórészt kistermelő gazdaságok családi tulajdonában van. Az EU döntése, miszerint a megújuló energia hasznosítás arányát 2020-ra a jelenlegi 8,5 százalékról 20 százalékra kell növelni, az erdőtulajdonosok számára komoly lehetőséget jelent. Arra ösztönzi őket, hogy az erdőgazdálkodást fenntartható módon végezzék, egyensúlyban tartva a kitermelést és a fajgazdagság megőrzését.

A családi erdőgazdálkodás gondjait tovább vitatták egy társrendezvényen, melynek témái a helyileg ellenőrzött erdőgazdasági beruházások, a mennyiség és a minőség javítása voltak.

 

Forrás: http://forestpress.hu/jie_hu/index.php?option=com_content&task=view&id=16201&Itemid=1

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?