A Pannon Búza programról

Agro Napló
A program keretében a szakemberek azt szeretnék elérni, hogy minden külföldre kerülő búzavetőmag ellenőrzött, és kiváló minőségű legyen.

 

A programot három szervezet alapította: a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség és Terméktanács és a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetsége.



- Látszik, hogy ez felöleli a termékpálya három szegmensét: a vetőmagot, a termelést és a feldolgozást. A cél tulajdonképpen az volt, hogy végre egy márkateremtés történjen a búzaágazatban. Ez a Pannon Minőségi Búza, aminek az egyik ismérve az, hogy részben nemzetközi minősítési standardoknak megfelelő követelmények is vannak. A másik dolog pedig, hogy egy nyomon követhető termék legyen, a termelő vagy a feldolgozó ne csak állítsa, hogy valami jót csinált, hanem egy harmadik fél ellenőrizze is ezt - mondja Makay György, a Magyar Gabonaszövetség szakértője.



A védjegyet a ceglédi székhelyű Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt. kapta meg először, akik évente 1000 hektáron termelnek búzát.



- Nekünk a búzaelőállítás a nagy területen túl még azért is lényeges, mert mi vetőmag-előállító cég vagyunk, és saját kísérletben szoktuk a fajtákat kiválogatni. Értesültünk a Pannon Búza védjegy kiírásáról, és úgy gondoltuk, hogy ha mi ezt vetőmag-előállítóként is és árutermelőként is komolyan csináljuk, akkor azzal azt mutatjuk, hogy hiszünk a magyar búza jó minőségében, nem mellesleg pedig tanúsítványunk is lesz róla. Ezért pályáztunk - mondta a Gazdakörnek Muhari Pál vezérigazgató-helyettes.





Makay György szerint a magyar búzának az az egyik baja, hogy ún. „vegyes tételeket” árulnak. Ez azt jelenti, hogy ha egy búza megüt egy malomipari minőséget, akkor nem törődnek azzal, hogy milyen fajta és milyen termőhelyről származik.



- Az egész programnak az egyik lényege, hogy ragaszkodni kell a fémzárolt vetőmagból termelt és fajtatiszta áruhoz, amely nyomon követhetően külön tárolásra történjen. Mondok például egy fajtát: Ha én Suba fajtát termeltem, akkor „Subát a subával” jeligére ezt egybetárolhatom, miután meggyőződtem róla, hogy az alapvető minőségi követelményében nincs valami kizáró körülmény. Ennek az első célja alapvetően az exportcél, igényes exportpiacokra kínálni, és emeljük ki, mondjuk azt, hogy ez más, ez sokkal jobb minőség.



Hogy igényesebb technológiát és nagyobb odafigyelést kíván-e ez a program? Kérdésünkre Muhari Pál válaszolt: Valóban igaz, hogy ez egy feszített program, de mi ehhez hozzá vagyunk szokva, mivel beneveztünk az agrár-környezetgazdálkodási programba, és ennek megfelelően gazdálkodunk, bármikor dokumentálni tudjuk, hogy ezzel az áruval mi történt a vetéstől kezdve a betakarításig, illetve a kiszállításig.

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/a_pannon_buza_programrol

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 18. 13:32