Újabb pályázatindítás az Ipoly Erdő Zrt-nél

Agro Napló
Beszélgetés Haraszti Gyulával, a társaság vezérigazgató-helyettesével

 

„Élő és élettelen természeti értékek megőrzését, rehabilitációját szolgáló beruházások az Ipoly Erdő Zrt. területén” címen indult útjára 2009 áprilisában az a Közép-magyarországi Operatív Program keretében támogatást nyert fejlesztés, amelynek célja a lakosság környezettudatosságának erősítése, a régió turisztikai vonzerejének fenntartható fejlesztése, a természetvédelem ösztönzése, a természeti környezet helyreállítása és újjáélesztése.



A beruházás várhatóan 2010 júliusára fejeződik be. Magyarországon mindeddig nem volt példa arra, hogy az állami erdőkben a hagyományosan zajló erdészeti tevékenység mellett végzett természetvédelmi munkálatokat európai uniós pályázatok segítették volna.



Az Ipoly Erdő Zrt. élőhely-megőrző természetvédelmi projektjével összesen kétszáz millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A projekt összköltsége: 222 millió forint. Ezzel a lépéssel a társaság a hazai erdőgazdálkodók sorában az elsők között kezdheti el, és valósíthatja meg uniós támogatásból a szakma és a civil szervezetek aktív támogatását élvező természetvédelmi fejlesztési célú programját.



Haraszti Gyula a társaság vezérigazgató-helyettese a program indításakor elmondta, hogy ez a vidék több szempontból is különösen érdekes terület, hiszen az ország egyik legvadregényesebb erdőrengetege terül el itt, ugyanakkor elődeink már a középkorban tudatos erdőgazdálkodás folytattak. A nagybirtokrendszer örökségeként, a vidéket kiterjedt állami erdőterületek jellemzik, ahol kimagaslóan nagy a természetközeli erdőkezelés aránya.



A vezérigazgató-helyettes kiemelte, hogy több más pályázatuk is folyamatban van, többek között a kezelésükben lévő erdei vasutak fejlesztésére, valamint turisztikai beruházásokra.

A pályázatok bonyolításáról kifejtette, hogy szervezetileg, szakmailag egyaránt komoly felkészülést igényelnek, garanciákat kell nyújtani, nem beszélve a saját erő biztosításáról.

Hangsúlyozta, hogy a pályázatok segítségével az Ipoly Erdő Zrt. a gazdasági válság idején is tud fejleszteni és forrást hozni a térségbe.



Az elmúlt hétvégén, az Erdők Hete alkalmából Királyréten tartott családi nap lehetőséget nyújtott arra is, hogy bemutassák azt a nem régen elindult beruházást, amely többek között Kismaroson is látványos változásokat fog eredményezni.

Az Európai Unió által támogatott "Kisvasutak turisztikai célú fejlesztése a Börzsönyben" projektnek köszönhetően hamarosan megszépül az Ipoly Erdő Zrt. kezelésében működő királyréti és kemencei kisvasút is.



Ebből az alkalomból beszélgettünk Haraszti Gyulával.

A szakember a ForestPress-nek elmondta, hogy a pályázatok indításakor immár hagyományosan, a nagyközönség számára is tájékoztató jellegű rendezvényt tartanak.

– Ezek alkalmával a társaság gazdasági-üzleti és közjóléti-közönségkapcsolati céljai jól összekapcsolhatók. Ebben a beruházásban is európai színvonalú létesítmények valósulnak meg. A támogatási szerződések megkötése és a közbeszerzési eljárások lezárulta után, minden helyszínen elkezdődnek a munkálatok, hiszen a 2010. augusztusi határidő nagyon szoros.



– Milyen munkálatok elindulása várható a közeljövőben?

– A Kemencei Erdei Vasút jövőre lesz 100 éves. A rekonstrukciós munkálatok során felújítjuk a kovácsműhelyt, új kocsiszín és kerítés épül, tereprendezésre és parkosításra kerül sor.

A volumenében jelentősebb részprojekt a Királyréti Erdei Vasút rekonstrukciója.



– Itt milyen fejlesztések valósulnak meg?

– A Kismarosi végállomást átépítjük, a közelében tároló csarnokot (kocsiszínt) létesítünk, a környezetét parkosítjuk, játszóteret fejlesztünk. Építünk egy gazdaságosan üzemeltethető motorkocsit és egy rendezvénykocsit, mellyel közösségi, családi rendezvényeket is ki tudunk szolgálni. A menetkomfort és a biztonságosan elérhető sebesség növelése érdekében, a Kismaros – Hártókút állomások közötti szakaszon pályafelújítást végzünk.

Évente százezer ember fordul meg ezen a vasúti csomóponton, ahol az erdei vasút csatlakozik a közszolgálati közlekedési hálózathoz. Innen indulnak a látogatók, hogy kisvasúttal közelítsék meg az Ipoly Erdő Zrt. által kezelt erdőket. Ez kitűnő alkalom arra, hogy XXI. századi tájékoztatási infrastruktúrával – érintő képernyős információs felülettel, internettel –, kulturált környezetben fogadjuk a hozzánk érkezőket. Itt természetesen nem csak az erdei vasúttal, hanem az erdőgazdálkodással, a társasággal kapcsolatos szakmai, történeti és turisztikai információkat is megtudhatják.



– Ez utóbbi információkat miért tartja fontosaknak?

– A közjóléti tevékenységgel számos többletfeladatot vállalunk, s természetes, hogy ezzel együtt nem csupán az erdőt, hanem a társaságot, az erdészeket és munkájukat is be akarjuk mutatni a nagyközönségnek. E téren is sok a tennivalónk, hisz’ számos más, az erdővel kapcsolatba kerülő érdekcsoport nagyon hatékonyan mutatkozik be – sokszor a mi eredményeinkkel. Természetes, hogy az erdő kapcsán az erdészek munkáját, a közcélú erdőket kezelő erdészek tevékenységét is szeretnénk megismertetni a nagyközönséggel, elsősorban a gyermekekkel és az ifjúsággal.



– A szakmatörténet, az erdészettörténet, helytörténet is jut majd némi felülethez?

– Elődeink már 300 évvel ezelőtt itt hagyták kezük nyomát, az ő munkájuk eredménye a ma látható erdőkép. A nagy erdőbirtokokon – a váci püspökség, az esztergomi érsekség és a helyi nagybirtokosok erdeinél – volt lehetőség, jutott pénz erdészeti szakemberek foglalkoztatására. E gazdag örökség feltárását szívügyünknek tekintjük és be is fogjuk mutatni.



– Milyen további munkálatok folynak illetve kezdődnek a közeljövőben?

– Befejezés előtt áll a Királyrét közelében található Bajdázói tó élőhelyvédelmi rekonstrukciója, folyik a nagymarosi gesztenyés mentési programja, több erdészetnél végeznek szakembereink erdőszerkezet-átalakítási munkálatokat, valamint az invazív fafajok (akác, bálványfa) visszaszorítását célzó beavatkozásokat. Hasonlóan több helyszínen zajlik a rétek rekonstrukciója, ahol a spontán erdősülés, a szukcesszió leállítását, és az eredeti állapot visszaállítását végezzük.



– Ökoturisztikai és erdei iskolai fejlesztéseket is terveznek?

– Igen, mindkettőt. Már részben elkészült a Diósjenői Erdészeti Központ rekonstrukciója és folytatódik a beruházás: parképítés, sportpályák, tájékoztató infrastruktúra létesítése szerepel a programunkban. Hasonló beruházás van előkészületben Katalinpusztán, Balassagyarmat-Nyírjesen és Hollókőn. Kemencén és Bernecebarátiban pedig erdei iskolai fejlesztéseket végzünk. (Z.)

 

Forrás: http://forestpress.hu/jie_hu/index.php?option=com_content&task=view&id=16220&Itemid=1

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 18. 13:32