Mezőgazdasági termékek értéknövelése

Agro Napló
Újra igénylehető a mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez nyújtandó támogatás az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból. A támogatási kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak (MVH) a támogatási kérelemben szereplő tevékenység megvalósítási helye szerinti illetékes kirendeltséghez 2009. október 20. és november 30. között lehet benyújtani.

 

A támogatás célja, hogy a mezőgazdasági termékek feldolgozásának illetve forgalmazásának javításával vagy új termékek, eljárások bevezetésével növekedjen a mezőgazdasági vállalkozás összteljesítménye és versenyképessége. A támogatás széles termékskálát érint - hústól, tejtermékeken át, zöldség-gyümölcs feldolgozására szolgáló műveletekre lehet igénybe venni - de halászati termékekre nem vonatkozik.



A támogatásnak három célterülete van. Az első a versenyképesség javítása, és a termékszerkezet átalakítása, a második az élelmiszer-biztonsági és környezetvédelmi feltételek javítása, a harmadik pedig a vágópontok létrehozása és korszerűsítése.



A célterületekhez köthetően háromféle tevékenység támogatható: épület építés és felújítás, gép- és technológia beszerzése, a gazdálkodás bármely területét kiszolgáló szoftver fejlesztése és az azt kiszolgáló hardver beszerzése, valamint a művelet előkészítéséhez kapcsolódó szolgáltatások igénybevétele a 23/2007 (IV. 17.) FVM rendelet Ált. Vhr. szerinti mértékben. Gépbeszerzés vonatkozásában az október 13-i lezárású, „Élelmiszeripari gépek és technológiai berendezések” katalógusban szereplő, első üzembe helyezésű gépek, technológiai berendezések beszerzése támogatható.





A támogatás igénybevételére azok a mezőgazdasági termelők jogosultak, akiknek üzemméretük meghaladja a 4 EUME-t, és értékesítésből származó árbevételüknek legalább 50 százaléka nem-feldolgozott mezőgazdasági termékek értékesítéséből származik.



Nem mezőgazdasági termelők is pályázhatnak, az ő esetükben feltétel, hogy értékesítésből származó árbevételüknek kevesebb, mint 50 százaléka származzon nem-feldolgozott mezőgazdasági termékek értékesítéséből. (Gyümölcs és szőlő törköly pálinka előállítására kizárólag nem mezőgazdasági termelők nyújthatnak be támogatási kérelmet.)



A támogatás mértéke, mezőgazdasági termelő esetében az elszámolható kiadások 40 százaléka, nem mezőgazdasági termelő esetében pedig a kiadások 50 százaléka lehet. Egy kérelem benyújtásával igénybe vehető támogatás legkisebb összege 8 ezer eurónak megfelelő forintösszeg, legmagasabb összege vágópontok létrehozása és korszerűsítése kapcsán 480 ezer euró, a másik két célterületen 1 600 000 eurónak megfelelő forint lehet.



A támogatási kérelmet az MVH honlapján közzétett formanyomtatványokon postai úton kell benyújtani a hivatal illetékes regionális kirendeltséghez. Az MVH a beérkezett kérelmeket az előzetesen meghirdetett szempontok alapján elbírálja, majd a rangsor alapján dönt a jóváhagyásokról. Kifizetési kérelmek benyújtására 2010-ben négy időpontban: januárban, áprilisban, júliusban és októberben nyílik lehetőség.



A támogatás további részleteiről a 47/2008. (IV.17.) számú FVM rendeletben és a 147/2009 (X.19.) számú MVH közleményben olvashat.

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/mezogazdasagi_termekek_erteknovelese

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 18. 13:32