Uniós pénz üti az erdőgazdálkodók markát

Agro Napló
Erdőgazdálkodási források segítenek az ÚMVP második tengelyében.

 

Az erdő haszna nemcsak az, hogy fát ad, oxigént termel, de örömet okoz azoknak is, akik kikapcsolódnak, kirándulnak, családi programokat szerveznek az erdei tisztásokon.



A kíméletes fakivágásra, az őshonos fajok megőrzésére, s a parkerdők kialakítására most az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében pályázhatnak a gazdálkodók.



Idén első alkalommal írták ki az erdőkre vonatkozó környezetvédelmi-közjóléti intézkedéseket az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program II. tengelyében. Ezek egyik célja, hogy a nem őshonos, agresszíven és spontán terjeszkedő fafajokat visszaszorítsák, főként az ártéri erdőkben, ahol egyre jobban elszaporodtak.



A nem kívánatos fa- és cserjefajok visszaszorítására hektáronként évi százkilencvenhat euró támogatás nyerhető el. A tarvágások helyett inkább olyan erdő-felújítási és ültetési módszereket ösztönöznek, amelyek kímélik az adott élőhelyeket és előtérbe helyezik a helyi szaporítóanyagok felhasználását – aki ilyen módon ültet új erdőt, hektáronként százhatvan eurót kaphat a környezetgazdálkodási célokra szánt forrásokból. Azokon a területeken, ahol természetvédelmi okokból nem célszerű gépeket használni, támogatják a kézi munkát, az ezzel járó plusz kiadások fedezésére hektáronként az első évben 196, a másodiktól 76 euró éves támogatást biztosítva. Ha pedig valaki a talaj- és erdővédelem szempontjából a fakitermelés időpontját késlelteti, hektáronként 200 eurós kompenzációra számíthat.



Tovább

 

Forrás: www.gazdasagiradio.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 18. 13:32