Vegyél helyit! - piacra jutás a LEADER segítségével

Agro Napló
Az európai "LEADER-mozgalom" a közösségi vidékfejlesztés sikertörténete.

 

A gazdálkodók nehézségei és a változó fogyasztói igények már a közeljövőben megkövetelhetik az uniós agrártermelési és értékesítési folyamatok felülvizsgálatát.



Ez a hazai termelőktől is újabb, versenyképes mezőgazdasági termékek kifejlesztését és forgalomba hozatalát, továbbá az előállítás és értékesítés együttes kezelését igényli. Az egyre összetettebbé váló kapcsolati rendszereket megszervezni és működtetni nem kis feladat, de a LEADER program erre is megoldást nyújthat.



A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) és a Magyar LEADER Szövetség vezetői 2008 tavasza óta keresik annak az útját, hogy a vidék gazdasági megerősítését célzó LEADER program gazdasági és civil szereplői miként válhatnak minél aktívabb részeseivé a megújulásnak. Az elkészült javaslat egy komplex fejlesztési csomagot tartalmaz, amely szerint a termelők önmaguk, családjuk és partnereik igyekezetére alapozva vehetnének részt a piacra jutás megszervezésében. A Magyar LEADER Szövetség és az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) Irányító Hatósága által koordinált LEADER típusú konzorcium és agrár-vidék dinamikus klaszter elnevezésű kezdeményezés a kistermelőknek, a családi-, mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknak kíván lehetőséget nyújtani a fogyasztók hatékonyabb elérése, a kiterjedtebb piaci szerepvállalás feltételeinek megkönnyítése érdekében.



Tovább

 

Forrás: www.gazdasagiradio.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 18. 13:32