A Magyar Állattenyésztők Szövetsége állásfoglalása az OMÉK megszervezésével kapcsolatban

Agro Napló
A Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSz) meglepődve értesült az agrárkormányzat bejelentéséről, miszerint 2010-ben Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari kiállítást (OMÉK) kívánnak szervezni. A történelmi hagyományok, a kiállítások szervezésének sok éves tapasztalata és a szakmaiság indokolttá teszik, hogy egy ilyen rangos, nemzetközi hírű esemény szervezéséről kikérjék a véleményét és az előkészítésbe bevonják azt a szervezetet, amely a legnagyobb közönséget vonzó helyszínt és programokat, a tenyészállat bemutatókat szervezi. Ez eddig nem történt meg.

 

A közel 130 éves hagyományokra épülő országos mezőgazdasági kiállítások szervezésében a MÁSz-nak és jogelőd szervezeteinek meghatározó szerepe volt. Széchenyi István gróf már 1829-től évente szervezett „állatmutatást”, amelyek a későbbi országos rangú állattenyésztési, majd az ebből kifejlődő mezőgazdasági kiállításokat megalapozták. A tenyészállat bemutatók és kiállítások fő szervezője a MÁSz jogelődjének tekinthető Országos Magyar Gazdasági Egyesület (OMGE) volt. A szövetség 1995-ös újraalakulása óta valamennyi OMÉK állattenyésztési kiállításának szervezésében főszerepet játszott. A legutóbbi kiállításon a MÁsz kizárólagos feladat volt a tenyészállat bemutató megszervezése, lebonyolítása.



A Magyar Állattenyésztők Szövetsége olyan OMÉK megszervezését támogatja, amely méltó az állattenyésztésünk, valamint az egész magyar mezőgazdaság évszázados hagyományaihoz és átfogó képet nyújt a hazai agráriumról. Ehhez elsősorban állami költségvetésből kell és lehet a forrásokat előteremteni, amely a tenyészállat bemutatókat illetően legalább 300 millió forintot jelent. A sikeres és színvonalas kiállítás megszervezése legkevesebb egy év előkészítő munkát igényel. Ezen és az anyagi forrásokon túl a kiállítás alapvető feltételei a megfelelő alapterületű épületek, fedett és nyitott bemutató terek. Az OMÉK helyszíne néhány év kivételével Budapest volt és teljesen ésszerű, hogy ez így is maradjon. Ezzel lehet ugyanis elérni a legnagyobb látogatottságot, az ágazatot így tudjuk leghatékonyabban a városi emberekhez közel vinni, bemutatni tenyészállatainkat és termékeinket.



Magyar Állattenyésztők Szövetsége elnöksége

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 18. 13:32