Új szemlélet a magyar vízügyben

Agro Napló
Jelenleg is dolgoznak a szakértők Magyarország vízgyűjtő-gazdálkodási tervén, mely az Európai Unió előírásának megfelelően december 22-ére készül el. A tervben már jól láthatóak azok az új irányok, melyek a magyar vízügy szemléletváltását mutatják, azaz például hogy a tervben már nem kárelhárításról van szó, hanem a víz megtartásáról, állapotmegőrzésről, valamint a jó állapot kialakításáról.

 

Hazánk egyik kiemelkedő természeti kincse maga a víz, amelynek védelméért mindent meg kell tennünk. Ezt a célt szolgálja a Víz Keretirányelv, mely elsődleges fontosságúnak jelöli meg a felszíni és felszín alatti vizek védelmét, jó állapotuk megőrzését, ahol pedig szükség van rá, helyreállítását.



Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a december végére elkészülő vízgyűjtő-gazdálkodási terv egy stratégia, mely a jelenlegi helyzetek fenntartására, illetve javítására többféle megoldási javaslatot tartalmaz. A jelenlegi szakaszban egy átfogó terv készül, ennek részletes kidolgozására és a megvalósítás elindítására további társadalmi párbeszédek lefolytatásával kerül sor 2010-ben és a következő években.



A magyarországi vízügy szemléletváltását mutatja, hogy a tervben már nem vízkárelhárításról van szó, hanem a jó vízminőségnek és a vizek minél természetesebb állapotának a helyreállításáról, illetve a további romlás megállításáról. Célja az ökológiai és emberi igények összehangolása annak érdekében, hogy a felszíni és a felszín alatti vízkincs is jó állapotban fennmaradjon, miközben az emberi használat hosszú távon biztosítható legyen. Éppen ezért, hogy a terv minél több igény figyelembevételével készülhessen el, az összeállításában komoly szerepet vállalnak a nemzeti parkok és környezetvédelmi felügyelőségek is. Ez a fajta ágazatok közti összefogás és a november közepéig még minden állampolgár számára nyitott társadalmi véleményezés biztosítja azt, hogy minden érintett fél szempontjainak figyelembe vételével készülhessen el a terv december végére.



További információ: www.vizeink.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 18. 13:32