Csökkenő tejfelvásárlás

Agro Napló
A Gazdakör Mélykúti Tiborral, az Alföldi Tej Kft. ügyvezetőjével járta körbe a hazai tejfelvásárlás problémáit.

 

- Mennyi tejet vásároltak tavaly, és mennyit terveznek az idén felvásárolni?



Az elmúlt évben, 2008-ban 350 millió kg tejet vásároltunk fel, ennek a nagyobb hányada, 85%-a az Alföldi Tej tagjaitól, tulajdonosaitól került be az üzemünkbe. Ez kb. 300-310 millió kg volt, és 40 milliót vásároltunk külső beszállítóktól. Az idei évben az a valószínű, hogy csak megközelítjük a 300 millió kg-ot.



- Mi áll a felvásárlási mennyiség csökkenésének a hátterében?



Sajnos a 2008 év nem úgy alakult, ahogy számoltunk. 2007 év végére felmentek a nyerstej-árak, viszont 2008 első negyedévében ezeket a tejtermékpiac és az exportpiac sem igazolta vissza, nagyon gyorsan zuhanni kezdtek az árak. Ez azt jelentette, hogy némely tételeknél az első negyedévben jóformán az értékesítés is lehetetlen volt, fölözött tejet - ami melléktermékként tetemes mennyiségben képződik a gyártás során - pl. nem tudtunk eladni. Ezért porítanunk kellett, a tejpor ára pedig soha nem látott mélységekbe zuhant, és ennek az értékesítése majdnem ellehetetlenítette a céget. Emiatt kénytelenek voltunk 2008-ban a megszűnő szerződéseket nem megújítani, és 2009 évben már csak a tagoktól vásároltuk fel a tejet.



- Hogyan befolyásolja a cég kibocsátását és bevételét mindez?



A csökkenés gyakorlatilag csak az exportunkat befolyásolta negatívan, a cégünk jelentős nyerstej és fölözött tej exportot bonyolított az elmúlt 3 évben, főként Románia, Olaszország és a környező országok felé. A gyártásból adódóan a fölözött tej exportunk továbbra is megmarad, de a nyerstej exportot gyakorlatilag megszüntettük. A 2009 évre már elértük, hogy a csoporttagok által megtermelt teljes nyerstej mennyiséget a székesfehérvári gyárunkban feldolgoztuk, és így az idei évben a nyerstej exportunk nem érte el az összes felvásárlásunknak az 1%-át sem.



- Milyen kilátásaik vannak a jövőre nézve? Tovább csökken a felvásárlás, vagy inkább nőni fog?



Az alacsony felvásárlási árak nagyon rányomták a bélyegüket a tejtermelők működésére, és a tejtermelés 2009-ben egyértelműen veszteséges. Ahhoz, hogy a termelést tudják finanszírozni a termelők, vemhes üszőket kellett értékesíteni, már az elmúlt év második felében jelentős vemhesüsző-export volt, de az idei év első felében annyi ilyen exportot bonyolítottak, mint amennyi az elmúlt év egész évében volt jellemző, és ez a tendencia tovább folytatódik, csökken az állatlétszám. Ennek megfelelően csökken a tejtermelés is, hiszen a takarmányokat is megvonták, a drágábbakat kivonták a takarmányozásból, ezért ami tapasztalható, az az, hogy az elmúlt évhez képest 15%-kal csökkent már a nyerstej felvásárlás országos szinten, és ez még nem állt meg. Azt nehéz felmérni, hogy a termelők közül hányan kényszerülnek arra, hogy felszámolják a tehenészeti telepüket, illetve, hogy hányan mennek csődbe, de szándékaink szerint, ezt a tejet, amit az Alföldi Tej átvesz - napi 700-750 ezer kg - a jövő évben is terveznénk felvásárolni.



- Most mennyi a felvásárolt nyerstej ára?



Úgy gondolom, hogy a következő hónapokban el fogja érni a 60-62 Ft-os kg-onkénti árat. Ez nagyon kevés, hisz az Európai Unióhoz elsőként csatlakozó 15 országban - 15 fejlettebb országban ugye - jóval magasabb a tejár, és ha ez a 60-62 forint 21 és 22 cent körül mozog, akkor kint az átlagár a 15-ökben 28 és 29 cent körül alakul. Egyes országokban ennél is jóval magasabb, ráadásul a támogatási mérték is nagyobb a nyugat-európai termelőknél. Mégis azt halljuk, hogy tüntetnek. Ehhez képest sajnos a magyar termelő nagyon rossz helyzetben van, és félő, hogy az előbb elmondott termeléscsökkenés tovább fog erősödni, ami jövő évben már a tejüzemek ellátását is veszélyeztetheti.

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/csokkeno_tejfelvasarlas

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 18. 13:32