2024. július 19. péntek Emília

Ismét felértékelődhet a györkönyi bor

Agro Napló
Az elmúlt századokban úgy tartották, hogy csak a györkönyi bor bírja ki a hosszabb utaztatást minőségromlás nélkül. Pesten külön kocsmákban árulták a tolnai bort a múlt század elején. Habár a régi hírnév azóta megkopott, a helyiek mindent megtesznek azért, hogy ez megváltozzon. Egy faluban, ahol annyi borospince van, ahány ház, talán ez nem is lesz olyan nehéz. A múltról, a napi gondokról, a tervekről Száraz Sándor őstermelővel kezdtük a beszélgetést.

 

- Mária Terézia idején svábok települtek ide, akik nagy lehetőséget láttak a szőlőben, és ők kezdték szőlővel foglalkozni. A 19-20. század elején már nagy bortermelő hely volt ez a vidék. Annak idején, még a Nagy-Magyarország idején, sok osztrák borkereskedő járt ide bort vásárolni. Azután jött a nagy változás, a téeszesítés, az ’59-es esztendő, ’60-as évek eleje … Akkoriban sokan elmenekültek Györkönyből a városba dolgozni, és itt maradtak a szőlők, a présházak. Nagyon sok présház tönkrement, és az ültetvények is elgyomosodtak. Az 1970-es években, a termelőszövetkezet mintegy 150-200 hektárnyi szőlőt telepített. Így, hála Istennek fönnmaradt a szőlőművelés. Az ötszáz-valahány pincéből most körülbelül 350 présházat használunk. Néhány évvel ezelőtt bevezették az új rendszerű borászati elszámolásokat, és megismertük az adóraktár fogalmát. Most pedig bajban vagyunk – már akik még idehaza maradtunk falun, és borászattal, szőlészettel foglalkozunk –, mert annyira szigorúak a szabályok, hogy egyszerűen már nem éri meg borral foglalkozni. Oda jutotunk, hogy össze kell fognunk, és közösen próbáljuk rendbe rakni a mi kis szentélyünket, hogy a turistákat tudjunk fogadni.



- Valamikor 2006-ban ültünk először össze, és próbáltuk felvázolni a helyi problémákat, illetve, hogy milyen kiútja lehet a Pincehegynek egy olyan időszakban, amikor a szőlőterület és a bortermelés csökken – eleveníti fel az újrakezdést az egyesület elnöke. - Terveink között szerepel, illetve a tervek már elkészültek egy fedett szabadtéri színpad és egy borkóstolónak az elkészítésére. A Pincehegyen található összes présház felmérését is szeretnénk elvégeztetni egy örökségvédelmi szakemberrel. Ő megállapítaná minden présházról, hogy az beleillik-e a hagyományos pincehegyi képbe, ha nem, akkor miért nem, és milyen fejlesztést, milyen változtatást javasol. Reméljük, hogy terveink nyomán a györkönyi bor, a györkönyi szőlő és a györkönyi borászat is felértékelődik.

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/ismet_felertekelodhet_a_gyorkonyi_bor

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 18. 13:32