Féltik a mangalica hírnevét

Agro Napló
Pályázati pénzek segítségével mangalica feldolgozó üzemet akar létesíteni egy Tápiógyörgyén gazdálkodó szövetkezet. A társulás 13 tagja ettől azt reméli, hogy jövedelmezőbben értékesíthetik majd a mangalicából készült termékeket. Erről beszélgettünk Metes Györggyel, a Jóízű Mangalica Szövetkezet elnökével.

 

Indulásként számos kérdés magától is felmerült, hiszen alighogy megjelentek, és népszerűvé váltak a piacon a magyar mangalicatermékek, fölröppentek a rémhírek is e húsfélék hamisításáról. Vajon mi adhatna biztonságot a vevőnek, hogy valóban igazi, mangalicából készült árut kap? És mi biztosíthatná a tisztességes mangalica-tenyésztők és –feldolgozók érdekeinek védelmét?

- Ez egy nagyon súlyos gond a tenyésztőknek, feldolgozóknak – vág bele az elnök. - Nemrég robbant ki ez az úgynevezett japán mangalica-hamisítási botrány. Ez nemcsak azt az egy-két termelőt, tenyésztőt, feldolgozót hozza rossz hírbe, akik ezt elkövették, hanem magát, a nemzeti kinccsé nyilvánított mangalica hírnevét teszik tönkre. Tönkreteszik az összes mangalicatenyésztő hírnevét, továbbá az országot is lejáratják. A hamisításnak nagyon egyszerű oka van. A tisztavérű mangalica körülbelül kétszer annyi idő alatt hízik meg a hagyományos tartás következtében, mint más sertés. Az értéke magasabb, tehát sok ember megpróbálja keresztezni kizárólag a haszonlesés miatt, de ezzel gyengébb lesz a minősége és ártanak a hírnevének.



Hogyan lehetne ebben rendet teremteni?



- Akik elkötelezettek, és hisznek, bíznak a mangalicában, azok következetesen, és szerveződve, összetartva megpróbálják elérni azt, hogy ne lehessen hamisítani, vagy ne érje meg hamisítani. Nagyon sokszor, hogy ha a vásárló bemegy az üzletbe, és megnézi a mangalica címke alatt feltüntetett termékeket, és végigolvassa, hogy mi minden van abban a termékben, rádöbben arra, hogy gyakorlatilag a legkevesebb a mangalicahús.







Az összefogás keretében gondoltak-e közös pályázatra?



-Igen, tervezzük egy húsfeldolgozó létrehozását. Már 11-en vagyunk, akik kifejeztük szándékunkat, hogy anyagilag is, meg egyéb módon is részt kívánunk venni ennek létrehozásában. Így garantálni tudjuk, hogy csak 100 százalékos mangalicaterméket kap a vevő, ha minket keres meg. Egyébként számos pályázatot szeretnénk beadni az állatjólétitől a gépesítésig. Szó van az őshonos állatokkal kapcsolatos pályázatok kiírásáról is, ami 2010-re várható. Bízunk benne, hogy valamennyi őshonos állatot, a szürkemarhát, a rackajuhot, a mangalicát, a hucul lovakat tartó szervezetek, egységek, gazdaságok meg tudják ezt nyerni, és sokkal több pénz áramlik majd be az őshonos állatoknak a tartásába.



A közös értékesítésért mit tudnak tenni, van-e erre például pályázat? Például helyi termékek közvetlen értékesítésére.



- Igen, a Leader pályázaton belül van lehetőség arra, hogy a kimondottan helyi, tájjellegű termékeknek az előállítására, forgalmazására pályázati pénzeket tudjon szerezni az ember.



Hol tudnak értékesíteni?



- Több kereskedelmi egységgel vagyunk kapcsolatban, ahová tiszta mangalica terméket szállítunk. De jelen vagyunk a most szerveződő, és egyre jobban izmosodó, Magyar Áruk Piacain, és különböző vendéglátóipari egységekben.



Ezt a tápiógyörgyei mangalicatelepet sikerül fejleszteni?



- Eddig csak saját erőből fejlődött a telep. Ha ezek a pályázati kiírások maradnak, akkor reményeink szerint lesz olyan, ami számunkra is elérhető lesz.

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/feltik_a_mangalica_hirnevet

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?