Főállatorvosi találkozó

Agro Napló
2009. november 12-én az Orosz Növény- és Állategészségügyi Szolgálat (Rosszelhoznadzor) vezetője, Szergej Alekszejevics Dankvert, meghívta az EU Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóságának munkatársait és a 27 tagállam főállatorvosait.

 

Az EU Főigazgatósága részéről Paola Testori Coggi főigazgató-helyettes, Paul van Geldorp a Nemzetközi Kétoldalú Kapcsolatok Részleg vezetője és a Főigazgatóság több munkatársa volt jelen. A tagállamok nagyrészt főállatorvosi szinten képviseltették országukat, s Svédország, mint a soros EU elnökség is jelentős számú képviselőt vonultatott fel. Az értekezleten magyar részről Bognár Lajos főállatorvos-helyettes vett részt Kenedi Ákos, a Moszkvai Magyar Nagykövetség mezőgazdasági szakdiplomatájának kíséretében.



A találkozót az orosz fél kezdeményezte elsősorban az elmúlt két évben a régi tagországokban (2008: Németország, Spanyolország, Finnország, Franciaország, Hollandia, 2009: Belgium, Olaszország és Svédország) lefolytatott húsipari auditjainak egyre romló eredményei miatt. 2008-ban 9 inspekció (audit) zajlott le 151 vállalat ellenőrzésével, ekkor 77 üzem nem felelt meg az orosz előírásoknak (50,9%), míg 2009-ben a szintén kilenc ellenőrzés folyamán az áttekintett 195 üzemből 112 nem volt megfelelő (57,4%). A romlás az orosz fél szerint szemmel látható, feltehetően az EU tagországok csak formálisan vizsgálják az általuk exportra engedélyezett üzemeket, s ezáltal formális a rájuk kiadott garancia is. Ez Szergej Dankvert határozott véleménye, mint ahogy az is, hogy az államok nem tartják naprakészen az exportálni kívánó üzemek listáját sem. Ezeken szerinte változtatni kell, kérte az EU-t hogy záros határidőn belül szólítsa fel a tagországokat az exportálni kívánó vállalatok listájának naprakésszé tételére.



Szergej Dankvert hasonló keménységgel lépett fel a növényvédelmi egyezmény kapcsán is. Mint mondta, immáron másfél éve húzódik az a folyamat, hogy az orosz fél letesz az asztalra egy egyezmény kiegészítő tervezetet, és az EU folyamatosan kritizálja azt. Ez az orosz fél számára elfogadhatatlan a továbbiakban semmiféle egyezményt, ill. kiegészítést nem kezdeményeznek, és nem írnak alá, a korábbiakat is visszavonják. Szavai szerint az EU kötelessége, hogy az orosz feltételrendszert kielégítő termékek jussanak el az orosz határra, ezentúl az orosz felet nem érdekli, hogy ezt az EU milyen módon éri el.



A fentieken kívül a már korábban előkészítés alatt lévő állategészségügyi tanúsítványok egyeztetésére és véglegesítésére is sor került. Megegyezés született arról, hogy az említett témákban a felek folytatják a párbeszédet, a 47.-ik héten videokonferencia keretében, december elején a stockholmi találkozón, és decemberben várható még egy brüsszeli értekezlet megszervezése is. A frissített vállalati listák véglegesítésére Szergej Dankvert szerint a berlini Zöld Hét kiállításon kell sort keríteni legkésőbb.





Kenedi Ákos

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?