Bonyolultabb, mint volt

Agro Napló
Sokkal nehezebb és bonyolultabb a támogatáshoz szükséges igazolások kitöltése az Agrár Környezetgazdálkodási Programban résztvevők gazdáknak, mint egy évvel ezelőtt. Ezekről és a legfontosabb földet érintő szabályozásokról rendezett fórumot a megyei agrárkamara és az Europe Direct Bács-Kiskun Megyei Információs Pont.

 

A gazdák számára egyrészt lakóhelyet, másrészt megélhetést jelent a föld, ezért minden azzal kapcsolatos változás érzékenyen, egzisztenciálisan érinti őket. Ezért gondolta a Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara és az Europe Direct Bács-Kiskun Megyei Információs Pont, hogy a változásokról tájékoztatja az érintetteket. A kamara elnöke szerint a tavalyi évhez képest sokkal nehezebb és bonyolultabb az Agrár Környezetgazdálkodási Programban résztvevőknek az igazolások kitöltése.



"Eddig csak azt kellett igazolniuk a gazdáknak, hogy azt a földterületet, amelyre támogatást igényeltek, valóban ők művelik. Most viszont azt is igazolniuk kell, hogy az a terület, amelyet művelnek, azt jogszerűen művelik. És akkor mindjárt kialakult egy olyan vita, hogy mit tekintünk jogszerűnek. Azt tekintjük jogszerűnek, aminek van szerződése, tulajdoni lapja, vagy azt is jogszerű, ami nem jogszerűtlen." - nyilatkozta Kőváriné Bartha Ágnes, a Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara elnöke.



Molnár József, a Kiskunfélegyházi Körzeti Földhivatal vezetője a jogszabályi változásokról beszélt, és kitért a külföldiek földszerzésének 2004-es korlátozására is, amelyet 2007 májusában finomítottak.



"A külföldiek földszerzése 2011-ig nem lehetséges, viszont azért mégis van, hogy a tagállami állampolgárok, hogy ha már három évig Magyarországon életvitelszerűen mezőgazdasági tevékenységet folytatnak, és azt környezettanulmányokkal és igazolásokkal alátámasztják, akkor most már ők is vásárolhatnak földterületet." - mondta el Molnár József, vezető, Kiskunfélegyházi Körzeti Földhivatal.



2007 óta azonban a Kecskeméten is környékén ilyenre nem volt példa, és országszerte is csak elenyésző az ily módon földterületet szerző külföldiek száma. 2011 után viszont változni fog a helyzet, bárki vásárolhat majd földet, és a földhivatal vezetője szerint fennáll annak a veszélye, hogy a kiláthatatlan helyzetbe került gazdálkodók fillérekért értékesítik majd tulajdonaikat.



Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/bonyolultabb_mint_volt

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?