Helyi termelőktől a helyi iskolákba

Agro Napló
A Hargita megyei iskolásokat az idén először a helyi termelők látják el kiflivel és tejjel. Romániában ugyanis elsőként Hargita Megye Tanácsa döntött úgy, hogy az országos program keretén belül így is segíti a helyi gazdák megélhetését. Ezáltal negyvenezer diák jut friss uzsonnához. A program finanszírozása 2,5 millió eurójába kerül a román államnak.

 

Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke a program elindításakor meglátogatta az érintetteket. Az első megálló egy recsenyédi gazda volt. Tőle a tej egy közeli feldolgozó-üzembe, majd onnan az iskolákba kerül.

- Tejüzemünk napi 14 ezer liter tejet dolgoz fel, és kapacitásunk mintegy 5 százalékát teszi ki a közeli falvak másfél ezer tanulójának ellátása – tájékoztat a tulajdonos, Mátyás András. – Így kevesebb a költségünk, 1531 gyereket kapcsolunk be a tejprogramba, és biztos bevételt jelent a kormány részéről.



Boldizsár Gábor péksége ugyancsak részt vesz a programban.

- Mi négy 4 község iskoláiba szállítjuk a kiflit a tízóraihoz – büszkélkedik a tulajdonos. - Ez a nálunk készülő kenyerekhez képest elenyésző megrendelés, mindössze a kapacitás 2-3 százalékát jelenti. Ennek ellenére megkülönböztetett figyelmet fordítunk a diákkifli gyártására. Igyekezünk változatosan ízesíteni, sőt egy gyerekbarát csomagolást is bevezettünk.





A megyei tanács elnökének következő megállója a szentmártoni Román Viktor Iskola volt. Itt Szász Enikő iskolaigazgató fogadta a vendégeket. Mint mondta, náluk külön megbízott veszi át a gyerekeknek szánt tejet és kiflit, majd kiosztja. Tapasztalataik szerint a gyerekek a joghurtot nem nagyon szeretik. A tejet egyesek megisszák, mások nem, mert nem olyan, mint az otthoni házi tej, de azért elfogy. A látottak, hallottak alapján a program sikeresnek tűnik, hiszen mind a termelők, mind a fogyasztók elégedettek.



- A helyi tejtermelők, gazdák egyesületeit ezzel a programmal is igyekszünk támogatni – mondja a körút végén Borboly Csaba. - Jelenleg 67 településünkből 43-ban van pékség, tehát szinte mindenhol van kapható pékáru. Azt szeretnénk elérni, hogy a tej esetében is ez valósuljon meg. Terveink szerint a jövő évben a pályázatokon való részvételek segítésén keresztül, illetve direkt támogatással is igyekszünk a gazdákat erősíteni – mondta befejezésül a megyei tanács elnöke.



Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/helyi_termeloktol_a_helyi_iskolakba

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?