Rendezettek a magyar-szerb kapcsolatok

Agro Napló
Növényvédelmi együttműködést kötött, emellett a szerb európai uniós kifizető ügynökségnek nyújtott magyar szakmai segítségről és vajdasági borászok magyarországi képzéséről is tárgyalt Gráf József magyar, valamint Sasa Dragin szerb agrárminiszter Villányban kedden.

 

Gráf József a kétnapos találkozót lezáró sajtótájékoztatón elmondta: a növényvédelmi együttműködésre a kártevők elleni fellépés hatékonyságának növelése érdekében volt szükség. A két ország szaktárcái a jövőben megtesznek minden szükséges intézkedést, hogy megakadályozzák a kártevők behurcolását országuk területére növényi eredetű termékek ki- és behozatalakor.



Hozzátette: Bár a gazdák legnagyobb ellensége jelenleg a kukoricabogár, tájékoztatni fogják egymást a területükön újonnan felbukkanó kártevőkről, elterjedésükről, az ellenük való védekezésről is, lehetőséget nyújtanak továbbá szakemberek cseréjére, a növényvédelemmel köthető tudományos eredmények megismerésére. Amennyiben szükséges, műszaki segítséget is nyújtanak a másik félnek.



Saša Dragin arról szólt, hogy a magyarországi európai uniós kifizetési ügynökség nyerte el a jogot, hogy német és osztrák partnerekkel közösen szakmai támogatást nyújtson az elmúlt hónapban megalakult szerbiai kifizető ügynökség akkreditációjának megszerzéséhez. Ennek keretében egyebek mellett a szerb agrártárca két dolgozójának lehetősége lesz Magyarországon tanulmányozni a jogharmonizációs kérdéseket, alapvető csatlakozási feltételeket.



Megjegyezte: az akkreditálás előkészületei megkezdődtek, a cél az, hogy az ügynökség minél előbb a gazdálkodók szolgálatába álljon, s jövőre már két támogatást is kifizethessen az uniós kritériumoknak megfelelően.



Gráf József elmondta, hogy Villányban megállapodás született vajdasági borászok magyarországi képzéséről is. A tervek szerint félszáz borászati szakember kapna lehetőséget, hogy 2010. januárban és februárban magas szintű elméleti és gyakorlati kurzuson vegyen részt Magyarországon.



A magyar szakminiszter összességében rendezettnek ítélte a magyar-szerb kapcsolatokat, amelyek véleménye szerint könnyítik a két ország mezőgazdasági szakemberinek munkáját és együttműködését.



Szerb kollégája a két ország közötti szabad árumozgást, az árucsere fokozását tartotta kívánatosnak a jövőben, különös tekintettel az állati eredetű termékekre.



A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az idén január-augusztusban a Magyarországra érkező szerb behozatal értéke 156,2 millió euró volt, ami 0,3 százalékos csökkenés 2008 azonos időszakához képest. A Szerbiába irányuló magyar export értéke 428,1 millió eurót tett ki, 42,1 százalékkal kevesebbet, mint tavaly január-augusztusban.

MTI

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?