Új szelek fújnak az erdőgazdálkodásban

Agro Napló
Manapság már az erdőgazdálkodásban is új szelek fújnak. Nem mindenható a tarvágás, azaz, amikor csaknem teljesen kitermelik a fákat, hanem csak csipegetni, folyamatosan kell vágni az egyes példányokat. Így mindig lesznek fiatal, középkorú és idősebb fák is. Ezt nevezik szálalásnak. Erről tartott eszmecserét a Vas megyei Farkaserdőben a szakma. Mint elhangzott, az egyes erdőrészeket időlegesen letaroló módszer egyik negatív hatása az élettér sokszínűségének megbomlása.

 

- A szálaló üzemmódú erdőkben folyamatos az „aratás”, de csak bizonyos fákat vágunk ki – magyarázza Kelemen Géza, a Vas Megyei MGSZH Erdészeti Igazgatóság osztályvezetője. - Tarvágásból a szálalásba évtizedek alatt vezetik át az erdőket, ezért Magyarország nagy részén egyelőre csak az átalakító üzemmódot alkalmazzák. Ezt csak az őshonos erdőkben lehet megvalósítani, ahol lehetőség van a természetes megújulásra. Ezzel együtt is szükséges az emberi beavatkozás. Például olyan években, amikor csökken a levegő páratartalma, akkor 8-10 ezer köbméter gyertyán egészségügyi termelése történik meg ebben a tájegységben. Egyébként ez a vidék nem való a tölgynek, tehát aki itt átállítja tölgyre ezt a cseres-gyertyános-tölgyes területet, az kockáztat.





A Vas megyei Erdészeti Igazgatóság Hosszúpereszteg mellett, a Farkaserdő szajki erdőtömbjének mintegy 350 hektáros, 4 kilométernyi hosszúságú szakaszát vezeti át szálaló üzemmódba.



- Tény, hogy kockázatok vannak, mint minden új dologban – veszi át a szót Balogh Csaba, a Vas Megyei MGSZH Erdészeti Igazgatóság igazgató-helyettese. - Ami a legsúlyosabb akadálya lehet e módszer széles körű alkalmazásának, az a túlzott vadlétszám. Ezenkívül, történhetnek olyan környezeti változások, amik esetleg problémássá tehetik, de igazából bizakodóak vagyunk.



Nemcsak az állami tulajdonban lévő, hanem a magánerdők esetében is kifizetődő lehet a szálalásos technika. Mivel egyelőre itt is az átalakító üzemmódot alkalmazzák, a tulajdonosok csak remélik, hogy 30-40 év múlva is jól kitermelhető erdőkkel gazdálkodhatnak.



- A kitermelt faanyagot saját maguk hasznosítják, és számukra az az előnyös, hogy ha ez a haszonvételi lehetőség folyamatos, tehát minél gyakoribb – mondja Dénes Károly magánerdő szakirányító. - A folyamatos erdőborításnál közvetlenül kisebb mennyiséget, de gyakrabban tudunk kivenni, így a tulajdonosoknak az érdekei maximálisan érvényesülnek. Természetesen minden olyan természetvédelmi érdek is, ami ehhez párosul, tökéletesen érvényesül.



Magyarországon csak több évtized múltán derülhet ki, hogy az egyre több helyen alkalmazott átalakítás sikerrel járt-e. Addig mindössze az Őrség és a Vend vidék erdeiben találhatunk igazi szálaló gazdálkodást, ahol az ott élők évszázadok óta ezzel a módszerrel dolgoznak.



Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/Uj_szelek_fujnak_az_erdogazdalkodasban

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?