A parlagfűről mégegyszer

Agro Napló
A dél-dunántúli régióban – Somogy, Tolna, Baranya megyékben – a 2009. évi extrém (szeszélyes és változékony) időjárás kedvezett a parlagfű (ambrosia artemisiifolia) pollentermelésének. Nem véletlen tehát, hogy a gyomfelvételezés adatai szerint, amíg 1947-ben a 21., addig jelenleg már az első legelterjedtebb gyomnövényünk a parlagfű volt.

 

Ez évben a parlagfű pollenszezonja több mint két héttel tovább tartott (10 nappal korábban kezdődött, és 5 nappal később fejeződött be). A fokozottan fertőzött (min. 100 pollen/ légköbméter) napok száma – közel 1/4-ével! – a 2008. évi 30-ról 23-ra csökkent. A legnagyobb terhelést mindkét évben augusztus 29-én regisztrálták, amikor is a pollenek száma légköbméterenként 540 körül alakult.



A pollenmentesítésben részt vevő hatóságok a pénzügyi problémák ellenére a lehetőségekhez képest jól teljesítettek. A fokozott felszólító és figyelemfelhívó tevékenység hatására a földtulajdonosok és a földhasználók döntő többsége minden lehetséges módszert és eszközt kihasznált azért, hogy a nagy kiterjedésű parlagfűvel borított területeket megszüntesse. Ennek is tulajdonítható, hogy a lakossági bejelentések száma a 2008. évinek csupán 1/3-a, összesen 335 volt.



A nehezítő körülmények ellenére a régióban ez évben mérsékelten – légköbméterenként 231 pollennel – csökkent a parlagfű pollenkoncentrációja, és globálisan 8.711 virágporszemet detektáltak a megyei mérőállomások. – összegzett Varga Gábor, a Dél-Dunántúli Regionális Államigazgatási Kollégium Parlagfű-mentesítési Állandó Bizottságának elnöke.

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/a_parlagfurol_megegyszer

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?