Élhető vidék, fenntartható fejlődés

Agro Napló
Sok, talán túl sok szó is esik napjainkban a fenntarthatóságról. Annál kevesebb a tett, pedig kulcskérdés, hogy miként őrizzük meg környezetünket gyermekeink és unokáink számára. Másként fogalmazva: hogyan maradhat élhető a vidék? Lényegében erről volt szó a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán tartott tudományos napon is, melyet „Fenntartható fejlődés gazdasági válság idején” címmel szerveztek.

 

- Hiszem azt, hogy ha mi a vidékért tenni akarunk, akkor az emberekkel tudatosítani kell: a vidéken meg kell élni, a vidékből meg tudtunk élni – mondja dr. Magda Sándor, a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola rektora. - A kertek nem arra valók, hogy azokat döntően gyepesítsük. A kert arra való, hogy a lakosság – főleg, aki segélyből él - lehetőség szerint termelje meg mindazt, amire szüksége van. Ludason édesapám arra törekedett, hogy a korai cseresznyétől a birsalmáig minden gyümölcsfafajta meglegyen, vagyis ne legyen olyan hónap, amikor vásárolni kellene terméket. Ebből adódóan a mi fenntarthatóságunk sokkal stabilabb volt, mint annak, akinek üres volt a raktára, a kamrája. Ugyanehhez kellettek a kapirgáló állatok vagy a nagyobb állatok. Magyarország akkor lesz csak fejlődőképes, ha ez a 6-700 ezer vidéken élő munkanélküli munkát kap az agráriumban. Ha ezt a munkaerőt nem foglalkoztatjuk, a világ pénze sem lesz elég arra, hogy a vidéket eltartsuk.



A tudományos nap keretében együttműködési megállapodást írt alá Magda Sándor rektor és Lakatos István, az MTA Miskolci Területi Bizottságának elnöke, valamint a főiskola aulájában Károly Róbert domborművét is felavatták. A főiskola díszdoktorává fogadta Glatz Ferenc akadémikust.

Ezen a napon tudományos tanácskozások is zajlottak, ahol az energetikai kérdések ugyancsak szóba kerültek. Erről kérdeztük dr. Dinya Lászlót, a Károly Róbert Főiskola tudományos rektorhelyettesét.



- Energiagazdálkodásról sok szó esik az utóbbi időben. Amikor megnézi valaki ezeket a globális kihívásokat, akkor ezeknek a csúcsán általában az energiakérdés áll. Az energia hosszú távú biztosításának kérdése egyre inkább ötvöződik egy másik kihívással. Ezt az ökológiai válság teremtette, ezért a „fenntartható” jelző elébe kerül. Tehát olyan módon kell megoldani az energia termelését, szállítását és felhasználását, ami nem sérti az ökológiai egyensúlyt, ha úgy tetszik, eleget tesz a fenntarthatósági követelményeknek. A biomassza hőenergiai hasznosításához, a biogáz, vagy éppen a biodízel-üzemanyag előállításához rendelkezünk mindenféle műszerrel, s adott hozzá a szakmai és laboratóriumi háttér. Amikor egy ilyen beruházás kapcsán szaktanácsot kérnek tőlünk, akkor ezt teljes komplexitásában nyújtani tudjuk. Ha pedig olyan problémával találkozunk, amire még nincs válasz, akkor néhány kutató egy bizonyos idő alatt megtalálja a megfelelő választ.

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/Elheto_videk_fenntarthato_fejlodes

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?