164/2009. (XI. 30.) FVM rendelet

Agro Napló
az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kertészet korszerűsítéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 25/2008. (III. 7.) FVM rendelet módosításáról

 

A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 81. § (3) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

 

1. § Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kertészet korszerűsítéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 25/2008. (III. 7.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) 2. § (1) bekezdés f) és g) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[E rendelet alkalmazásában:]

„f) zöldség-gyümölcs termelői csoport: a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek nemzeti szabályozásáról szóló 67/2009. (VI. 9.) FVM rendelet 2. § (1) bekezdés a) pontjában ekként meghatározott fogalom;

g) termelői szervezet: zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek nemzeti szabályozásáról szóló 67/2009. (VI. 9.) FVM rendelet 2. § (1) bekezdés b) pontjában ekként meghatározott fogalom.”



2. § Az R. 3. § (2) bekezdés c) pont ca)-cc) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[E rendelet alkalmazásában elszámolható kiadásnak minősül:

c) a 3. célterület esetében:]

„ca) a gépkatalógusban az 5141., a 6213., a 6221., a 6224. gépváltozatokhoz tartozó gépek, berendezések beszerzése,

cb) termálkútfúrás (minimálisan 30 méter fúrási mélység esetén) és a meglévő termálkút fennmaradását - beleértve a termálvíz visszasajtolását, illetve szénhidrogén-meddő kút termálkúttá történő átalakítását - biztosító beruházások;

cc) a hőenergia előállításhoz kapcsolódó tüzelő-, biogáz-, termálkút-, valamint napenergia-hasznosító berendezéssel funkcionális egységet képező tartozékok, szerelvények beszerzése;”



3. § Az R. 4. § (6) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A 3. célterületre irányuló kérelem esetén a támogatás igénybevételének további feltétele:]

„b) termálkút létesítése esetén az ügyfél rendelkezzen a fejlesztés megvalósítására vonatkozó, saját névre szóló hatályos, elvi vízjogi vagy létesítési vízjogi engedéllyel;”



4. § Az R. 5. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A 3. § (3) bekezdésében meghatározott kiadások tekintetében, ha a támogatási határozatban eltérő támogatási intenzitások kerülnek megállapításra, egységesen a legalacsonyabb intenzitást kell figyelembe venni.”



5. § (1) Az R. 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A támogatási kérelmet postai úton 2009. december 1. és 2010. január 15. között, ezt követően évente november 15. és december 31. között lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (a továbbiakban: MVH) által rendszeresített formanyomtatványon az MVH-hoz. A formanyomtatványt a következő adattartalommal kell az MVH-nak rendszeresíteni:

a) az ügyfél típusához kapcsolódó adatok;

b) a pontozáshoz kapcsolódó adatok,

c) a megvalósítási helyre vonatkozó adatok,

d) a tervezett elszámolható kiadás és kalkulált támogatási összeg célterületenként.”

(2) Az R. 6. § (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A támogatási kérelemhez csatolni kell:]

„a) ha az ügyfél őstermelő, a mezőgazdasági őstermelői igazolvány hiteles másolatát; ha az ügyfél egyéni vállalkozó, hatósági igazolást az egyéni vállalkozói igazolvány hatályáról és az ügyfél egyéni vállalkozói tevékenységi köréről;”

(3) Az R. 6. § (2) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A támogatási kérelemhez csatolni kell:]

„f) ha az ügyfél zöldség-gyümölcs termelői csoport vagy termelői szervezet leányvállalata, a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter igazolását leányvállalati minőségéről;”

(4) Az R. 6. § (2) bekezdése a következő g) és h) ponttal egészül ki:

[A támogatási kérelemhez csatolni kell:]

„g) a Vhr. 27. § (1) bekezdés e) pontja szerinti pénzügyi tervet;

h) a Vhr. 27. § (1) bekezdés f) pontja szerinti pénzügyi tervet és üzleti tervet.”

(5) Az R. 6. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A támogatási kérelem részleges visszavonása kizárólag támogatási egységre, a hozzá kapcsolódó mértékre, illetve összegre vonatkozhat.”



6. § Az R. 7. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A támogatási kérelmet az MVH az e rendeletben meghatározott feltételek szerint bírálja el, és a 3. számú mellékletben meghatározott pontozási rendszer alapján végzett értékeléssel, valamint a Tv. 32. § (1) bekezdés c) pontja szerinti rangsor állításával hoz határozatot.”



7. § (1) Az R. 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A kifizetési kérelmet évente

a) január 1. és január 31.,

b) április 1. és április 30.,

c) július 1. és július 31.,

d) október 1. és október 31.

között lehet benyújtani az MVH-hoz.”

(2) Az R. 8. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A Vhr. 17. § (2) bekezdésétől eltérően azok az ügyfelek, akik az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program egyes intézkedései esetén 2009. évben nyújtandó támogatási előleg fizetéséről szóló kormányrendelet alapján támogatási előleget vettek igénybe, a támogatási előleg elszámolására 2009. november 16. és 2009. december 15. között abban az esetben is nyújthatnak be kifizetési kérelmet, ha már a naptári évenkénti két kifizetési kérelem benyújtási lehetőséget kimerítették.”



8. § Az R. 9. § (3) bekezdésében a „támogatási döntéssel” szövegrész helyébe a „támogatási határozattal” szöveg lép.



9. § (1) Az R. 1. számú melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) Az R. 2. számú melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(3) Az R. 3. számú melléklete helyébe a 3. melléklet lép.



10. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba azzal, hogy az R. e rendelettel megállapított rendelkezéseit - a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel -, valamint az állattartó telepek korszerűsítéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 27/2007. (IV. 17.) FVM rendelet e rendelettel megállapított rendelkezéseit az e rendelet hatálybalépését követően benyújtott támogatási kérelmek esetében kell alkalmazni.

(2) Az R. e rendelettel megállapított 8. § (4) bekezdését, továbbá az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a növénytermesztés létesítményeinek korszerűsítéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 35/2008. (III. 27.) FVM rendelet, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 47/2008. (IV. 17.) FVM rendelet e rendelettel megállapított rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(3) Hatályát veszti az R. 4. § (9) bekezdése.



11. § Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az állattartó telepek korszerűsítéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 27/2007. (IV. 17.) FVM rendelet 4. §-a a következő (10) bekezdéssel egészül ki:

„(10) A kifizetési kérelemhez kapcsolódó elszámolás az építési normagyűjteményben, illetve a gépkatalógusban szereplő tételek azonosítója szerint történik. A tételhez tartozó elszámolható kiadás nem haladhatja meg az építési normagyűjteményben, illetve a gépkatalógusban szereplő referenciaárat. Ha az elszámolási tételek nem sorolhatóak be az építési normagyűjtemény, illetve a gépkatalógus tételazonosítói szerint, a kifizetési kérelemhez legalább két, hasonló műszaki tartalommal rendelkező árajánlatot is kell mellékelni, és az ügyfélnek meg kell jelölnie a kiválasztott árajánlat indokát.”



12. § Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a növénytermesztés létesítményeinek korszerűsítéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 35/2008. (III. 27.) FVM rendelet 8. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A Vhr. 17. § (2) bekezdésétől eltérően azok az ügyfelek, akik az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program egyes intézkedései esetén 2009. évben nyújtandó támogatási előleg fizetéséről szóló kormányrendelet alapján támogatási előleget vettek igénybe, a támogatási előleg elszámolására 2009. november 16. és 2009. december 15. között abban az esetben is nyújthatnak be kifizetési kérelmet, ha már a naptári évenkénti két kifizetési kérelem benyújtási lehetőséget kimerítették.”



13. § Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 47/2008. (IV. 17.) FVM rendelet 9. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A Vhr. 17. § (2) bekezdésétől eltérően azok az ügyfelek, akik az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program egyes intézkedései esetén 2009. évben nyújtandó támogatási előleg fizetéséről szóló kormányrendelet alapján támogatási előleget vettek igénybe, a támogatási előleg elszámolására 2009. november 16. és 2009. december 15. között abban az esetben is nyújthatnak be kifizetési kérelmet, ha már a naptári évenkénti két kifizetési kérelem benyújtási lehetőséget kimerítették.”



14. § Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló támogatások igénybevételének általános szabályairól szóló 23/2007. (IV. 17.) FVM rendelet 30. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az IH a (2) bekezdés szerint közzétett építési normagyűjteményt legalább évente egy alkalommal frissíti, és azt július 1-jéig közzéteszi.”



15. § Az 1-9. § a 10. § (3) bekezdése, a 11-14. §, valamint az 1-3. melléklet az e rendelet hatálybalépését követő napon hatályát veszti. E § az e rendelet hatálybalépését követő második napon hatályát veszti.



Csatolt dokumenrtumok:

A jogszabály mellékletei (PDF)

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?