A szürkemarha igenis magyar

Agro Napló
Magyarországon a közelmúltban szárnyra kapott a hír, hogy a magyar szürke fajtát az olaszok levédették az Európai Unióban. A hírrel felkerestük dr. Bodó Imre professzort, a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének (MSZTE) elnökét.

 

- Szó sincs erről. Az olasz tenyésztők beadtak egy kérelmet, hogy a magyar szürkére csak színében emlékeztető, Razza podolica nevű fajtát szeretnék őshonos olaszként bejegyeztetni az ottani szakminisztériumon keresztül. Az Európai Unió azonban nem engedélyezi állatfajták levédetését, ezért most a Razza húsának bejegyeztetése van napirenden Olaszországban.



Tehát a magyar szürkének semmi köze az egészhez, legfeljebb annyi, hogy távoli rokona a Razza-nak. Egyébként érdemes lenne a magyar szürkét levédetni?



- Természetesen igen, noha a fajtát nem védi sem az Európai Unió, sem a FAO, semmilyen más intézmény. Tehát a fajta termékét kell védetté tenni. Örömmel mondhatom, hogy az MSZTE néhány évi utánajárás után elérte azt, hogy immár be van jelentve a magyar szürke húsa, mint egy „magyar szürke” néven védetté tehető termék. Ezt befogadta az Európai Unió, csak a végleges jóváhagyás van még hátra.



Gera Istvántól, a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete ügyvezető igazgatójától azt kérdeztük: miért jó minőségűek a magyar szürke vágóállatokból készült termékek?



- A tartás tekintetében sokkal több területet tud karban tartani minden más fajtánál. Ezért modellállata a nemzeti parkoknak, illetve a gazdák is relatíve olcsón tarthatják. Igaz, a haszna sem túl nagy, hiszen nem tudott átütő lenni, tehát nem véletlenül maradt csak Magyarországon. A magyar szürkének itthon kell megküzdenie más fajtákkal. Ráadásul nálunk csak 2011. február 15. után várhatók olyan támogatások, amelyek a versenytársaknál már léteznek. S miközben más fajták 16 hónap alatt lesznek vágásérettek, a magyar szürke 3,5 év alatt készül el. Ez viszont a záloga is annak, hogy sokkal ízesebb hús képződik, hiszen nem silót eszik, hanem a környezetből szedegeti össze azt, ami számára kedvező, például illatos füvet. Ez szavatolja a fogyasztónak, hogy tiszta, élvezetes terméket remélhet.



Milyen termékek készíthetők belőle?



- Sajnos kevés feldolgozott termék van, mert nagyon sok hozzáadott érték és tőke kell hozzá. Ilyen például a Csákvári Csípős Csodafalatok. Természetesen van referenciabolt Budapesten, a Fény utcai piacon, ahol húst is és feldolgozott terméket is lehet kapni.

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/a_szurkemarha_igenis_magyar

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?