Kötelező lesz a permetezőgépek felülvizsgálata

Agro Napló
Korunkban az intenzív növénytermesztéshez elengedhetetlen bizonyos fokú vegyszerhasználat, ugyanakkor a környezet védelme sem elhanyagolható. A szakszerű munkához a gondosan megválasztott vegyszerek és hatóanyagok mellett a permetezőgépek pontos beállítása is nélkülözhetetlen. Így azután a környezetkímélő növényvédelem fontos eleme az FVM Gépesítési Intézet növényvédelmi laboratóriumában végzett nemzetközi hatósági vizsgálat. Egyebek mellett erről beszélgettünk Gulyás Zoltánnal, az intézet osztályvezetőjével.

 

- Minden olyan növényvédő gépnek, amire a törvény hatálya vonatkozik, át kell esni a kötelező típusminősítésen – kezdi a tájékoztatást a szakember. - Idetartoznak az üzemi méretű szántóföldi-, az üzemi méretű ültetvény permezetők, a hordozható motoros, illetve nem motoros permetezőgépek - ideértve a kézi, vállra akasztható kisgépeket is -, a vetőgépre szerelhető granulátumszóró adapterek, valamint a csávázógépek, amelyek 5 liternél nagyobb tartállyal vannak felszerelve. Ez a gyártó, forgalmazó vállalatok kötelezettsége.



A típusminősítés három úton történhet. Az első, az úgynevezett adminisztratív minősítés. Ez akkor jöhet szóba, hogy ha az illető gyártó, forgalmazó vállalatok rendelkeznek európai érvényű, pozitív vizsgálati, illetve minősítési eredményekkel. A hiányzó, vagy kérdéses adatok helyszíni szemle útján beszerezhetők a gyártó, illetve forgalmazó telephelyéről. A harmadik lehetőség pedig a gépvizsgálattal történő minősítés. Ilyenkor gépcsaládonként egy vezérgépet bekérünk ide, a laboratóriumba vizsgálatra, és amennyiben kielégíti a vonatkozó európai szabványok követelményeit, akkor megkapja a forgalmazási engedélyt.



Optimális esetben a forgalmazási engedély 5 évre szól. Ha kisebb hiányosságok vannak, tehát olyanok, amelyek a gép rendeltetésszerű működését nem veszélyeztetik, lehetőség van egyéves, úgynevezett ideiglenes forgalmazási engedély kiadására is. Ha nagyobb hiányosságokat találunk, akkor az adott gépek nem kaphatnak forgalmazási engedélyt. A forgalmazásra engedélyezett növényvédő gépekről nyilvántartást vezetünk, ez hozzáférhető az intézetünk honlapján. Fontos feladatunk a szaktanácsadás is, amikor más kutatóhelyek, gyártók, forgalmazók, gazdák keresik fel laboratóriumunkat.



A közeljövőben törvény fogja szabályozni a forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező, és már használatba vett gépek időszakos felülvizsgálatát.



- Hasonlóan fog működni a rendszer, mint a gépkocsiknál a zöldkártya. A gazdáknak kell - valószínűleg 2 vagy 3 évenként - elvinni azokat a permetezőgépeket, amelyek 100 liternél nagyobb tartállyal rendelkeznek. Míg a kötelező típusminősítés a gyártók és forgalmazók kötelessége, az időszakos felülvizsgálat a gép tulajdonosait, tehát a gazdálkodókat fogja terhelni.

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/kotelezo_lesz_a_permetezogepek_felulvizsgalata

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?