Somogyban csökkent az őszi kalászosok vetésterülete

Agro Napló
Somogy kifejezetten gabonatermelő megye. A szántóterület 75%-án kalászos gabona és takarmánykukorica termesztése valósul meg. Az elmúlt tíz évben az őszi kalászosok vetésterülete átlagosan 67 ezer hektár volt, amelyből az őszi búza 46 ezer hektárral részesedett. (A legnagyobb őszi kalászos vetésterületről mintegy 76 ezer hektárról idén kellett betakarítani a szemtermést. A legkisebb területen, alig több mint 39 ezer hektáron 1999-ben termesztettek kalászost.)

 

Ismeretes, hogy 2008. évben az őszi kalászosok termesztési és piaci viszonyai, értékesítési lehetőségei számottevően romlottak. Emellett sok területen az időjárás sem kedvezett az időben és jó minőségben történő vetési munkák végzésének. Ennek is tulajdonítható, hogy idén ősszel az előirányzathoz képest 2.500 hektárral kevesebb, összesen csupán 72 ezer hektáron valósult meg az ősziek vetése. Búzát 52 ezer hektáron vetettek, 3.700 hektárral kisebb területen, mint tavaly.



A gazdák úgy tervezik, hogy a be nem vetett területeket elsődlegesen takarmánykukoricával hasznosítják. Így előfordulhat, hogy 2010-ben minden idők legnagyobb kukorica vetésterületéről kell betakarítani a szemtermést. – tájékoztatott Varga Gábor, a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója.

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/somogyban_csokkent_az_oszi_kalaszosok_vetesterulete

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?