2024. július 19. péntek Emília

A borokat csak Miklósok minősíthetik

Agro Napló
Miklós napján minden évben rosé borversenyre gyűlnek össze a Kárpát-medence borászai. Az idei, sorrendben 11. versenyt Kunszentmiklóson, a Városházán rendezték meg. Ezen a versenyen a borokat csak Miklósok minősíthetik, ám az idén egy ifjú hölgy is ült köztük. Ő Szabó Nikolett borász, Kiskőrösről. Vajon hogyan került a bírálók közé?

 

-Három éve hordom a boromat erre a borversenyre, mert borász tanuló vagyok. Ezért kaptam Kunszeri Miklós úrtól ezt a meghívást. Egyébként meg Nikolettnek hívnak, ami a Miklós női rokonneve. És most vagyok itt másodszor bírálni. Ez komoly munka. Nagyra értékelem ezt a versenyt, ezért az sem mindegy, hogy milyen eredményt érek el itt. Eddig volt egy bronzérmem, egy ezüstérmem, meg egy oklevelem. Egyébként szüleim kertjében foglalkozom szőlővel, és minden évben Kadarkából készítem a boromat.





- Egy nagyon érdekes évjárat a 2009-es – veszi át a szót Kunszeri Miklós, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal borászati főfelügyelője. - Rövid volt a tenyészidőszak, nagyon beértek a szőlők, tehát nagyon magas volt mustfok. Ezen a versenyen több rosé bornál már káros volt, hogy az alkoholtartalma meghaladta a 13 fokot. A rosénak egy kicsit könnyebbnek kell lennie. Viszont gyönyörű színek voltak, megmaradt a savtartalom, az üdeség, a frissesség, az illat. Tehát nagyon jól szerepeltek az idei rosék. Ez az egyetlenegy borfajta, aminek az utóbbi 10 évben a fogyasztása lényegesen megemelkedett. A fiatalok is szeretik. Ez érthető, mert egy jó, a korszerű táplálkozáshoz, tehát a grillezett húsokhoz, zöldségekhez nagyon illő borról van szó.



Az idei Rosé Borverseny nagydíjasa Bayer Gábor csak részben tartja magát rosé termelőnek.



- Azért, mert bár ebből készítem a legnagyobb mennyiséget, csak hobbi borász vagyok. Kizárólag a család és a barátaim örömére készítek egy kisebb mennyiséget.



Hol?



- Velence közelében, Pázmándon. Ez az Etyek-Budai Borvidéknek a velencei körzete, amely meleg, és igen meszes talajú. A Cabernet Sauvignont vásárolni szoktam, mert nekem még ilyen fajtám ott nincs. Először csak kipróbáltam, mert érdekes és divatos. Aztán annyira bejött mindenki örömére, hogy minden évben készítek belőle egy keveset. Ha most az ölembe hullana, mondjuk 200 millió forint, akkor már bátrabb lennék, mert azt hiszem, hogy ebből meg lehetne élni.

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/a_borokat_csak_miklosok_minosithetik

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?