2024. július 19. péntek Emília

Együtt a szomszéddal

Agro Napló
A keleti határunk mentén fekvő Méhkeréken új logisztikai központot, valóságos raktárvárost építenek. Így sokkal egyszerűbb lesz az áruk szállítása a szomszédos Románia közeli nagyvárosaiba. Ez csak egy példa a sok közül, ami érzékelteti a román-magyar gazdasági kapcsolatok lendületes fejlődését.

 

De akad ennél régebbi keltezésű is, hiszen a Békés és a Bihar megyei kamarák együttműködése az évtizedesnél is nagyobb múlttal rendelkezik. A két szervezet 1996-ban állapodott meg egy nagyváradi és egy békéscsabai iroda megnyitásáról, előbbiben magyarul, utóbbiban románul is beszélő munkatársakkal.



- A gazdasági élet vállalkozói a politika egyéb szereplőinél sokkal korábban rájöttek arra, hogy szükségük van a határ két oldalán a gazdasági viszonyok javítására, az együttműködés bővítésére, mind az export-import kapcsolatok, mind a befektetési területeken – mondja Hódsági Tamás, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.



Néhány évvel később az önkormányzatok is keresni kezdték a kapcsolatot a határ túloldalán, és létrejött a Békés-Bihar Megyei Vegyesbizottság. Vezetőik szerint nemcsak az ipar, a kereskedelem vagy a kultúra, de a mezőgazdaság terén is hatékonyan működnek. Ennek eredménye a méhkeréki mezőgazdasági logisztikai központ sikeres pályázata. A beruházás keretében egy olyan bázis épül, ahova a magyar gazdák szállíthatják a zöldséget, amit aztán onnan visznek tovább a szomszédos országba. Ilyenből egyébként többet is terveznek.



- Ami természetesen azt jelenti, hogy a Békés és Bihar megyékben előállított értékek, reményeink szerint még feldolgozottabb formában ennek a térségnek – beleértve Nagyváradot is - a színvonalas ellátását fogják biztosítani – mondja Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat alelnöke.



Mindehhez a két országot összekötő úthálózat fejlesztésére is szükség van. A Körösnagyharsány és Körösszeg, valamint a Geszt és Cséfa közötti út megépítésére is közösen pályázott a két megye.



- A Dél-Bihari zónában, Mezőbaj, Erdőgyarak és e környék gazdái nehezményezik, hogy 40-60 kilométert kell utaztatniuk a terményeiket Sarkadra, holott, ha sikerülne egy 10-15 kilométeres utat megépíteni, akkor ezt a távolságot megspórolnák, ami tetemes üzemanyag megtakarítást jelentene – tudom meg Sárközi Sándortól, a Békés-Bihar Megyei Vegyesbizottság román társelnökétől. – Ennek tervezése és pályáztatása már folyamatban van.



Szintén fontos projekt a „Mezőgazdaság határok nélkül”. A Phare CBC által támogatott program célja, hogy az információhoz való jutás megkönnyítésével, és a kölcsönös előnyökkel járó partnerségek létrehozásával támogassa a határ menti gazdákat. A magyar partnerek betakarítási és gyomirtási szolgáltatásaikat ajánlották fel román gazdatársaiknak, és jelezték szántóföld és legelő bérbevételi, valamint mezőgazdasági gépek, alkatrészek, műtrágya, zöldség, gabona és sütőipari termékek eladási szándékát.



Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/egyutt_a_szomszeddal

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?