2024. július 19. péntek Emília

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter közleménye a Tisza-tóra érvényes területi engedélyek kiadásáról

Agro Napló
A Tisza-tavon, mint állami tulajdonban lévő vízterületen a halászati jog a Magyar Államot illeti meg. A Magyar Állam nevében a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter jogosult a halászati jog gyakorlásával kapcsolatban jognyilatkozatot tenni, illetve annak hasznosításáról dönteni.

 

A fentieknek megfelelően tájékoztatjuk a horgászokat, hogy 2010. évre a Tisza-tóra érvényes területi engedélyeket csak és kizárólag a Tisza-tavi Sporthorgász, Természetvédelmi és Környezetvédelmi Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (továbbiakban: Sporthorgász Kft.) jogosult kiadni.



A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen megállapította, hogy a Magyar Állam nevében eljáró Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium és a Sporthorgász Kft. között 2002-ben létrejött haszonbérleti szerződés érvényes. A szerződés – 2009 októberében történő módosítása értelmében – 2010. január 1. napján lép hatályba, mely azt jelenti, hogy ettől az időponttól a Tisza-tó új haszonbérlője a Sporthorgász Kft.



A MOHOSZ, mint korábbi haszonbérlő megtévesztő nyilatkozatokat ad ki a Tisza-tó hasznosítására vonatkozóan. A halászatról és horgászatról szóló 1997. évi XLI. törvény 14. § (3) bekezdése értelmében a haszonbérlő követelheti az általa létesített, el nem vihető halászati berendezéseknek, létesítményeknek, valamint az okszerű gazdálkodás mértékéig a hasznos beruházásoknak az értékét. Amíg ez az elszámolás nem történik meg, a régi haszonbérlő birtokban marad. Az Alkotmánybíróság 460/E/2000. sz. határozatában megfogalmazott jogértelmezés szerint a birtokban maradás kizárólag a halászati berendezésekre, létesítményekre vonatkozik, azonban a vízterületre, illetve az abban található halállományra nem.



A fentiekre tekintettel a MOHOSZ az általa létesített berendezés (Tisza-tavi irányfény) birtoklására jogosult, azonban a halállomány és a vízterület vonatkozásában az új haszonbérlő, azaz a Sporthorgász Kft. jogosult a birtoklásra, illetve a halászati hasznosításra. A 2010. évre érvényes területi engedélyeket csak a Sporthorgász Kft. jogosult kiadni. 









Gráf József s.k.

földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

FVM - Jogi Főosztály

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?