2024. július 19. péntek Emília

Lenne még egyszerűsíteni való

Agro Napló
Hol vannak már a régi szép idők, amikor a gazdáknak csak a föld megművelésével, az állatok gondozásával, a bor átfejtésével kellett foglalkozniuk. Papírral legfeljebb akkor találkoztak, ha valamilyen megállapodást szerződésben rögzítettek, vagy éppen a Kincses Kalendáriumban feljegyezték: mikor, mennyi malaccal, borjúval szaporodott az állomány.

 

Napjainkban bezzeg napi feladat az adminisztráció. Napnyugtával, ha végre leszáll a gépről a gazda, vacsora előtt afféle levezető gyakorlatként asztalhoz ül és átnézi a postáját, iktat, beír, aláír, kitölt, válaszol, továbbküld – jó esetben mindezt számítógépen. A papírmunkák felszaporodása a különféle beszámolásokat igénylő hivatalok igényeinek köszönhető, amelyeket részben törvény ír elő, részben pedig a gazdák az egyes támogatások elnyerése végett vállalnak be.

Példaként elég csak az Agrár-környezetgazdálkodási célprogramokra gondolni. A földeken végzett műveleteket, a táblák felosztási módját, a növények vetésforgóját, a gazdaság gépeit és állatállományát szóval mindent az úgynevezett Gazdálkodási Naplóban kell rögzíteni és évente beküldeni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak. Emellett vezetni kell a permetezési naplót, amely jó, ha parcellánkén, időszakonként, ágazatonként és évenként nyomon követhető. De a szőlő és bortermelők, sőt a kertészek sem ússzák meg kevesebb adminisztrációval.



Mindezt különféle számítógépes programok könnyítik, de az adatok begépelése ezeknél sem maradhat el. Ami valóban mérsékelhetné az adminisztrációra fordított időt, az a fölösleges adatszolgáltatások, nyilvántartások számának csökkentése, ami a jogalkotók feladata lenne. Például úgy mint, az a környezetvédelmi termékdíj szabályainak módosításával történt. Itt nem is annyira a díj fizetését, hanem annak kizárólag elektronikus úton történő regisztrációját, nyilvántartásának vezetését, a VPOP felé történő adatközlést és a rendszer bonyolultságát tartották a legfőbb gondnak a termelők.

A helyzet tarthatatlanságát az országgyűlési képviselők is belátták, és módosították a törvényt. Eszerint a környezetvédelmi termékdíj bejelentési, nyilvántartási, bevallási és fizetési kötelezettségét januártól kevés adminisztrációval, átalányként teljesíthetik az érintettek.

Ismerve a hatályos jogszabályokat, jócskán lenne még mit egyszerűsíteni...

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/lenne_meg_egyszerusiteni_valo

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?