2024. július 19. péntek Emília

Tótól az asztalig

Agro Napló
Az Európai Unió miniszterei szerint nagyobb lehetőség van az aquakultúrában, az édesvízi és halastavi halászat fejlesztésében, mint a tengeri halászatban. A hallottak alapján talán ez lesz az egyik legígéretesebb, fejlődés előtt álló agrárágazat.

 

- Nálunk a természetes táplálék a legfontosabb, hiszen abból van a legjobb minőségű halhús, és nem utolsó sorban, ez a legolcsóbb – összegzi a tógazdasági munka lényegét Lévai Ferenc haltermelő. – Mint köztudott, főleg a tóban élő planktonrákokkal táplálkoznak a halak. Ezt mi egy kis rendes magyar búzával, gabonával egészítjük ki, hogy azért nőjenek is, hízzanak is valamit.

Az őszi időszak a halászok számára nagyüzemnek számít. Ez iránt a kemény férfimunka iránt nem túl nagy az érdeklődés. Két éve a képzés is megszűnt, azonban mindig akadnak megszállottak, akik hivatásul választják a halakkal való törődést. Bendes Gyula Gábor 1987-ben végzett, 22 esztendeje húzza a hálót.

- A természet …, a napkelte …, a napnyugta …, hát, ezt csak szeretni lehet, mint minden mást, ami itt történik – mondja a halász. – Persze az időjárás viszontagságaival is számolni kell.



A halak természetesen nemcsak az iparszerűen működő halgazdaságokból kerülnek az asztalra. A horgászok is szépen „termelnek”, jó részük fogyasztja is a halat, s nemcsak sportból fogja a bot végét.

- A pontyot, azt halászléként, a keszegféléket roston sütve, a süllőt, a harcsát rántva szeretem – sorolja Kovács Imre horgász. - Utóbbiból nagyon finom pörköltet is lehet csinálni.

Bói Gyula 5 éve még el sem tudta képzelni, hogy valaha pecabotot fogjon a kezébe. De a fia megfertőzte, és mára már szenvedélyévé vált a horgászat. Éppen egy eredményes nap után kerestük fel. Mutatja is.

- Ezt paprikás lisztben fogom megforgatni, és úgy lesz szépen pirosra sütve. A másik kedvelt elkészítési mód, amikor fokhagymával és szalonnával megtűzdeljük, végül ropogósra sütve kerül az asztalra.

Az ország jelentős halállománya ellenére korábban nem volt nagy divatja a halételeknek. Ez a tendencia változni látszik, hiszen ma egy átlagos étterem forgalmának mintegy 40 százalékát teszik ki a halból készített ételek.

- A klasszikus elkészítés még mindig uralkodó. Tehát, ha csak egy harcsapaprikást említünk például kapros-túrós galuskával, akkor 10 vendégből 8 ezt rendeli - mondja Abonyi Tamás konyhafőnök.



- Mint mindennek, a hal elkészítésének is megvannak a maga szabályai. Most éppen citromos-gyömbéres páccal készítettük a halat, amit vajon sütöttünk meg egy kis olívaolajjal együtt. Azt próbáltam megmutatni, hogy tényleg rendkívül rövid idő alatt elkészíthető a hal. A pácolásának sem kell hosszú ideig tartani, hiszen, a pácolás mindig egy savas közeget jelent, ennek következtében azonnal elkezd érni a hús. Ezúttal olíva és vaj keverékében, egy kis chilis-citromos ízesítésű, házilag készített sóval fűszereztük. Ebben rendkívül gyorsan, néhány perc alatt megérik a hús. A sült halat friss zöldborsópürén tálaltuk, hozzá egy kis olívaolajas-chilis-gyömbéres friss vegyes salátát kevertünk, hogy az ízek harmonizáljanak – mondta befejezésül a konyhafőnök.

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/totol_az_asztalig

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?