2024. július 19. péntek Emília

Konferencia a hazai bioenergetikáról

Agro Napló
2009. december 15-én, Pécsett rendezték meg a Biomassza Erőművek Egyesülése és az Agrár Innovációs Szövetség közös szervezésében „A hazai bioenergetika szerepe a jövő villamosenergia-ellátásban” című konferencia.

 

A kezdeményezés célja, hogy a biomassza erőműi felhasználásának társadalmi szintű ismertsége és elfogadottsága növekedjen, a biomasszával kapcsolatos esetleges tévhitek száma és ereje pedig mérséklődjön. A Biomassza Erőművek Egyesülése a hagyományos kommunikációs csatornákon túlmenően több egyéb, a jelenlegi pécsi szakmai naphoz hasonló fórumokon is tájékoztatja az érintett csoportokat.



Bíró Tamás, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője előadásában hangsúlyozta, hogy nagy figyelmet kell fordítani mind Európa, mind Magyarország energiafüggőségének csökkentésére. Ennek érdekében sok más célkitűzés mellett fontos szerepet kap a célirányos biomassza-termelés is.

Slenker Endre, a Magyar Energia Hivatal vezető főtanácsadója többek között azt is elmondta, hogy 2008-ban a megújuló energiaforrásokból termelt, hálózatra adott villamos energia arányában a biomassza részaránya 71,1% volt, a fennmaradó részt a szél, víz, biogáz és hulladék együttesen adták ki.



Dr. Szerdahelyi György, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium főosztályvezetője az energiafüggőség kérdése mellett a klímaváltozás problémájára is felhívta a figyelmet. A hazai energiafelhasználás csökkentése érdekében nagy hangsúlyt kell fektetni az energiatakarékosságra és a megújuló energiaforrások előtérbe helyezésére. Emellett a megújuló energiatermelés kiemelt előnyei közé sorolhatók többek között a pozitív környezetvédelmi hatások, az importfüggőség csökkentése, valamint a gazdaságélénkítő hatás, mely pozitívan befolyásolja a térség munkahely teremtő képességét.



A helyi erőmű képviseletében Rudolf Péter, a PANNONPOWER Holding Zrt. fejlesztési mérnöke tartott érdekfeszítő prezentációt. Bemutatta az immár több éve eredményesen működő biomassza blokkot, és a mezőgazdasági melléktermékeket hasznosító bálázott biomassza alapú fejlesztés indokait.



Dr. Varga Tamás, a Baranya Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatóságának igazgatója az erdőgazdálkodás hatósági szabályozottságának kérdéseivel foglalkozott. Kiemelte, hogy az erdőtörvény célja, hogy az erdő és a társadalom viszonyának szabályozásával, elsősorban a fenntartható erdőgazdálkodás elveit követve biztosítsa az erdő védelmét, gyarapodását, továbbá az erdő hármas funkciójának, azaz a környezetre, társadalomra, valamint a gazdaságra gyakorolt hatásának kiteljesedését.



Szőnyi János, a Mecseki Erdészeti Zrt. termelési vezérigazgató helyettese az erdészet energetikai alapanyag termelési, szállítási tapasztalatairól és kilátásairól beszélt. Hangsúlyozta, hogy a természetvédelmi területek növekedése mellett is fenntartható az erdőből származó alapanyag mennyisége, természetesen megfelelő technológiai váltással, és a folyamatos erdőborítás kialakításával.



Az előadásokat követően Budai Sánta Attila felszólalásában fontos szempontként említette, hogy az energiatermelést nem lehet szembeállítani az élelmiszertermeléssel, versenyképes és minden szempontból fenntartható gazdálkodást kell a jövőben is folytatni.



A konferencia előadásainak anyaga hamarosan elérhető lesz a www.biomasszaeromuvek.hu oldalon.

 

Forrás: http://forestpress.hu/jie_hu/index.php?option=com_content&task=view&id=16710&Itemid=1

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?