2024. július 19. péntek Emília

USDA jelentése az éghajlatváltozás ökoszisztémákat érő hatásairól

Agro Napló
Az USDA (az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma) együttműdökve a légkörkutató egyetemi testülettel és az USA USGCRP (Globális változás kutatóprogrammal) december 14-én Az éghajaltváltozás hatásai az ökoszisztémákra az USA-ban címmel jelentést tárt a Koppenhágában zajló klímatárgyalások elé – olvasható az USDA oldalán.

 

Tom Vilsack miniszter elmondta, hogy a klímaváltozás jelentős veszélyeket és kihívásokat tartogat a farmerek és állattenyésztők, valamint a földből élők számára, komoly befolyással van arra a képességükre, hogy az Egyesült Államok és a világ népét élelmezni tudják.

Az USA mezőgazdasági minisztere szerint Obama elnök a klímaváltozás kérdését egyik legfontosabb hazai prioritásnak tekinti, s elnöksége alatt az Egyesült Államok többet tett az üvegházhatású gázkibocsátások csökkentéséért, mint valaha az államok történetében, mind a belpolitika, mind a tiszta energia, a klímabiztonság, a gazdaság helyreállítása támogatásával, mind azzal, hogy erőteljes kötelezettséget vállal nemzetközi klímatárgyalásokon.

A jelentés következetése, hogy az éghajlatváltozás hatásai már érezhetőek a mezőgazdaságban, a földvagyonban a vízkészletekben és az élővilág sokszínűségének változásában.



Körülhatárolja, milyen hatással van és lesz az éghajlat az USA természeti erőforrásaitra és ökoszisztéma szolgáltatásaira az elkövetkező évtizedekben. Megjelöli, milyen hatással volt és van az éghajlatváltozás az amerikai farmerekre, állattenyésztőkre, földtulajdonosokra és erdészekre, miként befolyásolja mindez a termelést, elosztást és a terméshozamokat.



A magasabb légköri szén-dioxid hatására gyorsabban nőnek a mezőgazdasági termelést gátló gyomnövények, elterjedési területük észak felé húzódik, és kevésbé lesznek érzékenyek a herbicidek, növényvédő gyomirtó szerek alkalmazására.



A rövidebb és enyhébb telek következtében megnő a betegségek és rovar kártevők gyakorisága, amivel a haszonnövényeknek, a jószágnak és az erdőknek meg kell küzdeniük.



Az a tendencia, hogy az USA nyugati részén kevesebb a hótakaró és a tavaszi hóolvadás eddiginél korábban folyik le, valamint, hogy nyugaton és dél-nyugaton egyre több az aszályos, száraz időszak, magában hordozza a vízhez jutásban bekövetkező változásokat, és annak szükségét, hogy a víztározó rendszerek teljesítményét figyelemmel kell kísérni, beleértve a vízgazdálkodást és a régió öntözéséses gazdálkodását is.



Az éghajlatváltozással eltolódás tapasztalható a növényfajok elterjedési területében, az évelő lágyszárúaknak kedvez, melyek csökkentik a talajvízhez jutás lehetőségét a növekedési időszak kezdeti szakaszában. A rövidebb telek ugyanakkor csökkentik a szezonális takarmánykészletek szükségességét.



A klímaváltozás már érezteti hatását, a nyugati belső, délnyugati területek és Alaszka erdeiben, ahol növekszik az erdőtüzek, rovarkártevők okozta fertőzések, a faelhalás gyakorisága és mérete.

 

Forrás: http://forestpress.hu/jie_hu/index.php?option=com_content&task=view&id=16712&Itemid=1

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?