2024. július 19. péntek Emília

Bánattanya

Agro Napló
Sáránszki Miklós csaknem 100 hektáron gazdálkodik, és az országban egyetlen négyesmentes Limousine húsmarha törzstenyészet tulajdonosa. A dimbes-dombos Sajó-völgyet mintha az Isten is erre teremtette volna, főleg itt Sajóvelezden, a Bánattanyán.

 

A gazdálkodóval mégis szinte csak a vidék, az ágazat gondjairól tudtunk beszélgetni.



- Nagyon sokszor elfelejtik a mezőgazdasággal kapcsolatban, hogy ez egy társadalomnak az alapkultúrája - kezdi a beszélgetést Sáránszki Miklós. - Ha ez sérül, a társadalom is sérül, és akkor nem lehet rá építeni. A magyar falu ma többségében lakófalu. Az ott élők eljárnak dolgozni, vagy az önkormányzat alkalmazza őket. Itt, Sajóvelezden például a falu lakosságának 80 százaléka jogosult Európai Uniós élelmiszersegélyre. Ez tragédia! Ez azt jelenti, hogy ez a falu elvesztette az erőforrásait, és ami maradt azt sem használja. Erre a hihetetlen pazarlásra majd fog reagálni egy más populáció, amelyik látja azt, hogy ezek nem tudják kihasználni az erőforrásaikat, sőt, elhanyagolják. Ezért ezek az emberek fogják majd használni ezeket a területeket.

Magyarországon vidéken, például itt, Borsod megyében nyugodtan lehet számolni 35-40 százalékos munkanélküliséggel. Az inaktív lakosság, amelyik nem vesz részt a társadalmi munkamegosztásban, elérheti a 70-80 százalékot. Olyan beteg társadalommal állunk szemben, ami hasznos tevékenység nélkül folyamatosan lumpenizálódik. A támogatási rendszer nem támogatja az aktív tevékenységet. Tulajdonképpen egy kultúrállapot primitív fenntartásával már meg lehet kapni a támogatást. A minőségi termelés, tehát a minőségi környezet, ami tulajdonképpen turizmust, környezetvédelmi munkákat, plusz munkaerőt, képzetlen munkaerőnek az alkalmazását tette volna lehetővé, ez nem valósult meg.







- A Sajó völgyében nemcsak az ön legelői hasznosíthatók húsmarhákkal. Hogyha egy fiatal gazda erre adná a fejét, milyen lehetőségei lennének?



- Semmilyen. Mi segítettünk Mogyoróskán egy fiatalembernek kialakítani az állományát. Az övé lett a második négyesmentes állomány Magyarországon. Mivel azonban a kvótát felosztották az anyatehén-állományra, ő gyakorlatilag nem kap támogatást. A kvóták nagy része olyan emberek kezébe került, akik tudták, hogy adott pillanatban kell bizonyos állománnyal megjelenni, és azzal - az teljesen lényegtelen, hogy az minőségi állomány, vagy pedig egy szedett-vedett - a támogatási jogot megszerezték. Ezek gyakorlatilag elszívták a fejlődés lehetőségét.



- Az ember azt képzelte néhány évvel ezelőtt, hogy a húsmarha ágazat rendben van, hiszen egy gazda többféleképpen juthat támogatáshoz, például anyatehén támogatáshoz, vágóállat támogatáshoz. De öntől tudom, hogy ez nem pontosan így van. Például vágóállat támogatást ön nem kap.



- Én nem kapok, mert amikor leadtam a borjaimat, a kereskedő csak úgy volt hajlandó átvenni az adott áron, ha lemondok a támogatásról. Többször szó volt arról, hogy a törzskönyvezett állományoknak a támogatását kiemelten kellene kezelni. Sajnos, ez megint nem történt meg, ezért van Magyarországon egy szedett-vedett, középszerű szarvasmarha-állomány, ami tulajdonképpen tucatterméket állít elő.

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/banattanya

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?