2024. július 20. szombat Illés

Karácsonykor is fogyasszunk hazai termékeket!"

Agro Napló
Luca Zaia, olasz mezőgazdasági-, élelmiszeripari és erdészetpolitikai miniszter erőssége az olasz mezőgazdasági termékek promóciójában van. Minden alkalmat megragad, hogy a lakosságot arra buzdítsa, fogyasszanak olasz mezőgazdasági termékeket.

 

Csütörtökön az olasz nemzeti televízió első csatornáján, a RAI1-en ebédidőben közvetített főzős-gasztronómiai műsorban a miniszter kötényt vett és fakanállal kezében a tűzhely mellé állt és venetoi ételspecialitást főzött, kizárólag eredet védett illetve földrajzi árujelzős venetoi mezőgazdasági termékekből. Ezt az alkalmat megragadva bemutatott jó néhányat az olasz bor és élelmiszeripar remekei közül, mint például a campaniai bivaly mozzarella sajtot, az olíva olajat, a prosecco bort, az olasz mézet. Kiemelte a nápolyi pizzát, mely pár napja, 2009. december 9-én, 4 éves procedúra után, megkapta a hagyományos különleges termék elismerést az Európai Bizottságtól.



„Az olasz tipikus termékek atlaszában kb. 4500 minőségi termék szerepel. A kulturális identitás örökségeit nem akarjuk, és nem tudjuk eltörölni. A több mint 1.700.000 mezőgazdasági cég olyan tudás és hagyományok őrzője, amelyek egyedülállóvá és - sajnálatos módon - az egész világon utánzottá teszik borászati és gasztronómiai termékeinket. Ne feledjük, hogy a minőségbiztosított termékek terén világelsők vagyunk: 190 termék van közösségi szinten bejegyezve. Segítenünk kell mezőgazdaságunkat azzal, hogy Made in Italy, helyi és idény termékeket fogyasztunk és az ünnepek alatt saját borainkkal koccintunk.” –mondta a miniszter. Kitért egy tavalyi eseményre is, amikor is egy tv interjúban azt mondta, ő nem fogyaszt ananászt az ünnepek alatt, mert az nem terem meg hazájában. Most megköszönte mind azoknak az olasz fogyasztóknak, akik mellé álltak; mint mondta az ananász eladási statisztikái 25%-os csökkenést mutatnak.



Az olasz tv-ben ha bármely műsorban pezsgővel koccintatnak, akkor azt proseccoval teszik és egy 3 literes magnum üvegből töltenek. Ennek is fontos reklám értéke van.



Dr. Hamar Balázs

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?