2024. július 20. szombat Illés

Tanyasi termékek

Agro Napló
Nagykőröstől néhány kilométerre, az Esed dűlőben mintegy 100 szarvasmarhát nevelnek. Itt, az Esed Mezőgazdasági és Szolgáltató Kft. telepén a hagyományos tartási mód mostantól a legkorszerűbb elemekkel egészül ki. Minden előírásnak megfelelő trágyatároló és fejőház létesült, sőt, az elhullott jószágok tárolására és boncolására alkalmas helyiségeket is kialakítottak. Emellett növelték az állatállományt, javították a tartási körülményeket, jövőre pedig tejfeldolgozó-üzemet is építenek.

 

- Luxusnak tartom, hogy a nálunk előállított tejet bagóért eladjuk – mondja Gödény Tibor, a kft. társtulajdonosa. – Ezért fejlesztünk és a jövőben egészséges tanyasi élelmiszert fogunk előállítani, igazi tejfölt, igazi túrót.



A cég a 117 millió forintos beruházáshoz 51 millió forint támogatást nyert az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból, amelyre 2013 - ig lehet pályázni. Az Esed Kft. jövőre további 100 tehenet szeretne vásárolni. Mint a beszélgetés során kiderült Gödény Tibor gazdasága is tagja a tanyán élőket összefogó egyesületnek.



- A 2007-ben alakult szervezet célja, hogy az ilyen, illetve ennél kisebb termelőknek piacot teremtsünk - magyarázza Balogh József, a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesülete elnöke. - Úgy néz ki, hogy az emberek még nem felejtették el a tanyasi ízeket. Van rájuk igény. Ezért levédettük az Egészséges Tanyasi Élelmiszer, mint Magyar Termék védjegyet, és ez alatt fogjuk értékesíteni az élelmiszereinket.



Tehát az üzletekben tojás, hús- és tejtermékek, valamint zöldség- és gyümölcsfélék, illetve a már helyben feldolgozott áruk kapnának helyet.



- Igen. Ezért még az idén megnyitjuk a budapesti Havanna-lakótelepen az első Egészséges Tanyasi Élelmiszer boltot. Ezenkívül még 4-5-re van lehetőség, amelyeket ugyancsak a fővárosban kívánunk megnyitni 2-3 hónapon belül. Azután majd meglátjuk, hogy mekkora lesz az igény. A későbbiekben azt szeretnénk, hogy a plázákban is megtalálhatók legyenek a termékeink, ugyanúgy, mint a bioélelmiszer.

Bár az Esed-tanyán sok milliós beruházást hajtanak végre, az ott előállított termékeket a jelenlegi törvények szerint nem lehet kereskedelmi forgalomba hozni.



Nyilván, vannak olyan jogszabályok, amelyeken majd módosítani kell. Az elnök példaként említette az osztrák és német őstermelők, gazdák áruit, amelyeket minden település piacán, főterén meg lehet vásárolni. Az egyesület eltökélt abban, hogy ezt a rendszert Magyarországon is bevezessék, ezért tárgyalni szeretnének az illetékesekkel.



Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/tanyasi_termekek

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?