Aszparaguszok szerelmese

Agro Napló
Az Aszparaguszok nemzetségének egyik legismertebb faja a Plumosa sokáig az első számú vágott zöld volt. Napjainkban viszont az utolsó előtti helyet foglalja el az eladási statisztikák alapján. Ezt tapasztalja a karcagi ifjú Hubai Imre kertészmérnök is, aki fólia alatt, vegyszermentes termesztésben, az Aszparagusz nemzetség hét faját gondozza munkatársaival.

 

Háromhektárnyi fűtött felületen immáron 15 éve termesztik Berekfürdőn az Aszparaguszt. Sok éven át gazdaságos volt a vágott zöld termesztése, nem véletlenül.

 

- Saját termálkúttal próbáljuk meg átmenteni a növényállományt – avat be a túlélés rejtelmeibe az ifjú kertész. - Azt a hőenergiát, amire szükség van, részben a termálkútra alapozva, részben pedig a földgázfűtésre alapozva nyerjük. Gyakorlatilag -5,-6 Celsius fokos külső hőmérsékletig elegendő a termálvizes alapfűtés, de alatta már gázfűtéssel ki kell egészíteni. Úgy ítéljük meg, hogy az a hazai piac, ami eddig az Aszparaguszra alapozta a virágcsokrok készítését, az kezd beszűkülni. Az Aszparagusztól elvették a külföldről behozott vágott zöldek az életteret, és gyakorlatilag olyan mértékre zsugorodott a hazai termesztése, hogy ez a volumen, amit mi állítunk elő, kiugróan magas.





Termeszthető-e ismét gazdaságosan az Aszparagusz? Visszaszerezhető-e az európai piac?



- Abban bízunk, hogy ha a hazai fogyasztók vásárlóereje újra megerősödik, és új munkahelyek létesülnek, akkor többet fognak majd áldozni a dísznövényekre az emberek. Ha ez esetleg mégsem lenne kivitelezhető, vagy mégsem ez lesz a jövő útja, akkor részben kiváltjuk az Aszparaguszt egy más kultúrával. Az eddigi bejáratott vevőkörünk még tartja magát, tehát semmiképpen nem terveztünk 180 fokos fordulatot, inkább csak egy olyan racionalizálást, amivel a vállalkozás más területeinek az alapanyag-ellátását is meg tudjuk valósítani. Már második éve a munkaerő és a szaktudás átmentésén fáradozunk, és ez az egyik legfontosabb cél. A munkatársaink mindent megtesznek azért, hogy maga a termesztés gazdaságos és minőségi legyen. A mi dolgunk az, hogy a megfelelő piacot és finanszírozottságot biztosítsuk. Szerintünk, azok a családok, akik eddig is ebből éltek, mindenképpen ki lennének téve egy nagyon méltánytalan helyzetnek, és ezt nem szeretnénk – mondta befejezésül ifjú Hubai Imre.

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/aszparaguszok_szerelmese

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?