Ahol a Tisza tervezi a gazdálkodást

Agro Napló
Nem könnyű a dolga a földet művelő vállalkozóknak a Tisza árterén. Itt mindent a folyó vízállása határoz meg. Tiszakeszi határában terülnek el a földjei ifjabb Sándor Bélának, aki búzát, kukoricát és árpát is termeszt, valóban nem mindennapi körülmények között.

 

- Az ártér fontos szerepet tölt be a gazdálkodásunkban – mutat körbe a gazda. - Elég sok földünk van az ártéren, javarészt szántóként hasznosítjuk. De erdők is vannak, illetve rét, legelő. A mögöttünk álló Tisza irányítja a munkaműveletek idejét, ugyanis mindig hozzá kell alkalmazkodnunk. Most is látszik, elég magas a vízszint. Ez azt jelenti, hogy a Tisza kiönt az ártérre. Ilyenkor meg kell gondolni, hogy mibe fog bele az ember, sőt. Nem tudunk semmit sem csinálni, alkalmazkodunk. Akkor vetünk, amikor a Tisza engedi, akkor aratunk, amikor a Tisza engedi.



Sándor Béla nem mindig volt gazdálkodó. Ám, miután édesapja mindig a mezőgazdasággal foglalkozott, tőle sem állt távol a földművelés.

- Gyakorlatilag pályaelhagyó vagyok, csak 2000-ben kezdtem a gazdálkodást. Gyakorlatilag édesapám betegsége volt az, ami motivált, komolyabb műtétet kellett rajta végrehajtani. Ezért 2-3 hónapra nekem kellett átvenni a gazdaság irányítását, és ekkor kaptam kedvet a mezőgazdasághoz. Azóta, hál’ Istennek édesapám jól van, most már együtt gazdálkodunk mintegy 300 hektáron.



A tavalyi termést jelentősen befolyásolták a kedvezőtlen időjárási viszonyok, ezért a mennyiség és a minőség is bőven hagyott kívánnivalót maga után.

- A kereskedők gúzsba kötnek bennünket, ez a legnagyobb problémánk. Ha végig megyünk a megtermelt növények listáján, akkor a búzára azt tudom mondani, hogy közepes termés, alacsony ár, a kukorica közepes termés, alacsony ár, a napraforgó közepes termés, alacsony ár.



A géptámogatások nagy segítséget jelentenek egy gazdaság életében.

- Nagy segítség lenne, ha ezek a pénzek minden esetben oda kerülnének, ahová kell. Volt olyan eset, amikor nyertünk. De például a tavalyelőtti pályázatunk nem sikerült.



Mit hoz vajon az idei esztendő? A mezőgazdaságban nem jellemző a túlzott optimizmus, mindenki reálisan tervez, nagyon is reálisan.

- Ha jobban belegondolok, akkor azt mondom, ha a 2009-et túléltük, akkor a 2010-et is túl fogjuk élni, és ez a cél.

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/ahol_a_tisza_tervezi_a_gazdalkodast

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?