Formálódó agrárkutatási és agrár-fölsőoktatási szövetség

Agro Napló
A tervezettnél lassabban, de biztosan formálódik a tavaly májusban hat intézmény (az INRA[1], a CIRAD[2] valamint négy agrár-fölsőoktatási kar (Montpellier SupAgro, l’École Nationale Vétérinaire de Toulouse[3], AgroCampus Ouest[4] és AgroParisTech[5])) által megalakított agrár-fölsőoktatási és agrárkutatási konzorcium. A közelmúltban megszületett az új szervezet neve és logója is, immáron AGREENIUM néven folytatódik a szerveződés – a honlapja egyelőre készítés alatt.

 

Az Agreenium elsődleges célja a mezőgazdasági termeléssel, az élelmezéssel, az állategészségüggyel és a környezettel kapcsolatos világméretű kihívásokra adandó válaszok keresése, megfogalmazása. Ezen igen általános megfogalmazáson belül azonban már körvonalazódnak bizonyos konkrét területek, amik egyes esetekben többé-kevésbé kapcsolódnak Franciaország stratégiai érdekeihez is:



• szerepvállalás a Földközi-tenger térségével kapcsolatos partnerkapcsolati rendszerekben, az azokat előkészítő egyeztetésekben így pl. a « Partenariats-Recherche-Méditerranée » (PARME) tervezésében, ahol az elkövetkezendő tíz év kutatási prioritásainak (mezőgazdaság és élelmezés, egészségügy, energia és víz, kultúra és civilizáció) meghatározásában, valamint az e téren folytatandó együttműködés kereteinek kidolgozásában (kutatás, képzés, fejlesztés) van érdemei szerepe.

• a francia agrárkutatás nemzetközi orientációjának meghatározása (szakmai támogatás a nemzetközi mezőgazdasági kutatások tárcaközi bizottságának - commission interministérielle de la recherche agronomique internationale, CRAI), együttműködés hasonló feladatkörrel bíró külföldi intézményekkel és a kutatás valamint az agrár-fölsőoktatás kapcsolatának erősítése, a fejlődő országok felé irányuló fejlesztési célú kutatási együttműködések feltételrendszerének bővítése különös tekintettel az innovációs lánc megerősítésére,

• nemzetközi doktori iskola indítása (mettre en place un collège doctoral international) a szó tágan vett értelmében, azaz Franciaország (és ezen belül az Agreenium-alapítókra fókuszálva) és fő partnerei (pl. Kína, Hollandia, Brazília) agrár-doktori iskolái együttműködésének összehangolása, közös és átjárható doktori képzések elindításával a lehetőségek függvényében már 2011-ben!



Az Agreenium a számok, azaz a hat alapító együttes adatainak alapján:



• 5700 kutató (ebből 600 egyben egyetemi tanár)

• 4700 hallgató és 2200 doktorandusz a mezőgazdaság és az állatorvos-tudomány területén,

• 300 minősített kutatási egység,

• öt kampusz (Ile-de-France, Montpellier, Rennes-Angers és Toulouse),

• magas szintű technológiai platformok hálózata és az együttműködésre nyitott kutatási eszközrendszer,

• széles körű és igen sokszínű egyetemi partnerkapcsolati rendszer,

• szoros együttműködés a szakmai szervezetekkel,

• mintegy ötven fejlett és fejlődő országra kiterjedő nemzetközi jelenlét szerte a világban.



________________________________________

[1] www.inra.fr

[2] www.cirad.fr

[3] http://www.envt.fr/

[4] www.agrocampus-ouest.fr

[5] http://www.agroparistech.fr/





Somogyi Norbert, TéT attasé

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?