Olasz-kínai mezőgazdasági és élelmiszeripari megállapodás

Agro Napló
Luca Zaia, olasz mezőgazdasági, élelmiszeripari és erdészeti miniszter 2010. január 16-án tért haza 5 napos kínai útjáról. Kínai kollégájával, Han Changfu mezőgazdasági miniszterrel a mezőgazdaság és az élelmiszeripar több területét érintő, együttműködési  megállapodást írtak alá.

 

Luca Zaia a világ valamennyi gazdája számára rendkívülinek minősítette a két mezőgazdasági nagyhatalom közti megállapodást, melyben egyrészt a modern mezőgazdasághoz, másrészt egymás nemzeti identitásának szigorú tiszteletben tartásához való viszonyukat és az együttműködés formaságait rögzítettek.



A megállapodás hat fő témát érint, melyek a 2006. évi egyezményből következnek, ezek a tudomány, a kutatás, a technológia, a kereskedelem és a vidékfejlesztés terén történő kétoldalú együttműködés. Továbbá az olasz szempontból legfontosabb, a mezőgazdasági termékek minőségére és biztonságára, a termékek feldolgozására és az olasz, valamint kínai kis- és középvállalkozások közti kooperációra vonatkozó megállapodás.



„Azért számít mérföldkőnek a két ország közti megállapodás, mert ezzel a Made in Italy termékek és a fogyasztók egészségének nagyobb védelme érdekében megerősödik az együttműködés Kínával, mondta az olasz miniszter. Javasolta, hogy a két ország készítsen feketelistát a tisztességtelen versenyt űző cégekről. Olaszország meg fogja küldeni a tisztességtelen, élelmiszerhamisító kínai cégek listáját, és ugyanezt fogja tenni Kína az olasz cégekkel. Mindkét országnak jelentős kulturális és gasztronómiai hagyományai vannak, melyek megérdemlik a védelmet.”



„A Kínában tett látogatásnak a kínai kormánnyal, a kínai néppel és ennek a hatalmas országnak a gazdáival létrejött aktív és hatékony párbeszéd tükrében van jelentősége. Ezen dolgozunk és az elmúlt napok rendkívül pozitív eredményei igazolják a két éves munkát. ”



A két miniszter napirendjén az olasz-kínai mezőgazdasági termelés minőségének és biztonságának terén működő kooperációs központ felállításának lehetősége is szerepelt.





Dr. Hamar Balázs

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?