Tudomány a gyakorlatban

Agro Napló
Eredményes évet tudhat maga mögött a Debreceni Egyetem Agrártudományok Centruma, hiszen, amíg a középiskolások száma csökken, addig az ide felvett hallgatók aránya 12 százalékkal növekedett. A szakmai munkát minősíti az a tény, hogy az országban itt működik a legtöbb doktori iskola is. Az intézmény 6 milliárd forintnál nagyobb bevételt ért el tavaly, és ebből 2 milliárdot a saját bevételek tettek ki.

 

Az idei esztendőt az innováció évének tekintik. Szeretnék ugyanis a tudományos eredményeket a gyakorlatban is hasznosítani. Az intézmény hagyományos évnyitó rendezvényén azt is bejelentették, hogy idén a legnagyobb hazai pénzintézet lesz a centrum kiemelt támogatója.

- Az elmúlt évben két nagy kihívás volt – eleveníti fel a legfontosabbakat dr. Nagy János centrumelnök. - Az egyik az új oktatási rendszerben a gyakorlati képzés megszervezése volt, mely keretében minden hallgatóval szerződést kellett kötni mind az egyetemnek, mind a vállalatnak, ahol egy fél évet eltöltött. Az együttműködés sikeres volt. A tavalyi év másik nagy eredménye az, hogy hosszú előkészítő munka után sikerült olyan digitális portált készíteni, amely összekapcsolható a gazdasági-informatikai rendszerrel.



A rendezvényen bejelentették azt is, hogy a legnagyobb hazai pénzintézet idén kiemelt támogatója lesz az Agrárcentrumnak. A társaság a pénzügyi képzés fejlesztésében vállal szerepet, és gyakorlatra fogad hallgatókat is.



- Az OTP-nek jelentős szerepe van a mezőgazdaság finanszírozásában nemcsak jelenleg, hanem az elmúlt 50 évben folyamatosan, úgy a kis-, mint a nagyüzemek esetében – mondta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. - Szerepet vállaltunk, és érdekeltek vagyunk abban, hogy minél több tudományos eredmény szülessen ezen a területen. Éppen ezért szeretnénk, ha az elért tudományos eredmények hasznosulnának a gazdaságokban, és hatékonyabbá tennék a cégek munkáját. Ehhez próbálunk segítséget nyújtani.



Az intézmény korábban emlékérmet alapított a debreceni agrár- és gazdasági képzés elindításának 140. évfordulója alkalmából. Az elismerést olyan társaságoknak ítélik oda, amelyek széles körűen működnek együtt az Agrárcentrummal.

- Ez nemcsak a szakképzési hozzájárulás és az innovációs alapok célszerű felhasználására irányul, hanem arra is, hogy megfelelő háttérintézményként szerepelünk a Debreceni Egyetem egyes tanszékeinek – magyarázza Kaknics Lajos, a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója. - Együttműködünk a vadászati tanszékkel, melynek kihelyezett tanszéke vagyunk és segítünk a gyakorlati képzésben. Emellett a 129 doktori iskolából kettőt mi finanszírozunk költségtérítéses alapon, s két tehetséges hallgatónő kap támogatást a Nyírerdőtől vadászati, vadgazdálkodási és élőhely-tanulmányozási témákban.



Az idei az innováció éve lesz Debrecenben. Szeretnék elősegíteni, hogy a tudományos eredményeket minél több helyen a gyakorlatban is hasznosítani tudják.

- Ennek első lépéseként összevontuk a karcagi, nyíregyházi és a debreceni kutatóintézetet – tudtuk meg dr. Nagy Jánostól. - Ez így, egy 1,2 milliárdos központ lett, és szeretnénk az itteni tudományos eredményeket a gyakorlatban, együttműködésben megvalósítani. Ennek egyik módja a közös vállalat, ahol a feltaláló professzor, az egyetem is részesedik a tulajdonból. Természetesen együtt kell működnünk a finanszírozókkal és azokkal a cégekkel, akik az új tudományos eredményeket megvalósítják, piacra viszik.



A cégekkel való együttműködés nem lesz új az Agrárcentrum számára, hiszen 2009-ben több mint 120 vállalattal álltak kapcsolatban. Ezek közül minden második különféle kutatási programokban is részt vett.

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/tudomany_a_gyakorlatban

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?