Afrikában bérelnek földet a zöldségnek

Agro Napló
Pontosan egy évtizede néhány olasz termelő elhatározta, hogy szövetkeznek, mert külön-külön nem képesek árut szállítani a közeli nagyáruházakba. Emilia-Romagna tartományban olyannyira bejött az üzlet, hogy még az is megéri nekik, hogy földet béreljenek Afrikában. Ma már 500 hektáron évente 25 ezer tonna zöldségfélét termelnek és forgalmaznak.

 

- A cég részvénytársasági formában működik – mondja az igazgató, Mateo Brunelli. – A céget 22 termelő 10 éve alapította azért, mert 4-5 hektáron egyenként nem volt gazdaságos a termelés. Most 50 ember dolgozik a részvénytársaságnál. A közös vállalkozás tevékenysége a termesztést követően mindenre kiterjed. A tagság feltétele csak a termeléshez, annak mennyiségéhez és a minőséghez kötődik.



Ma már 500 hektáron évente 25 ezer tonna zöldségfélét termelnek és forgalmaznak. Emilia-Romagna tartományra minden zöldségféle termesztése jellemző - a feldolgozóban éppen paprikát, zöldbabot, édesköményt, cikóriát és salátát láttunk a sorokon. Biotermesztést nem folytatnak, s nem is gondolkodnak rajta, mert az átállás hatalmas költséggel járna, ugyanakkor a kereslet sem biztosított. Magyarországra ugyancsak szállítanak friss zöldségfélét, elsősorban salátát. Tavalyelőtt a cég forgalma 18 millió euró volt, és az elmúlt évben sem tapasztaltak csökkenést a forgalomban.



Nagy László vállalkozó szinte irigykedve kommentálja a látottakat.



- A vállalkozás törekedett arra, hogy itt a termelés, a zöldségválogatás folyamatos legyen. Ezért ilyenkor télen például a déli országokban termeltetik meg a zöldségeket. Így a gépek kihasználtsága igen jó.

Egyiptomban babot, Spanyolországban cukkinit és paprikát termesztenek. A folyamatos termelést azért kellett megoldani, mert a szupermarketek folyamatos beszállítást követelnek, és a zöldségfélék teljes palettáját biztosítani kell. A termeléstől a kereskedelemig minden tevékenységet lefednek, s a teljes nyomon követhetőség is biztosított.



A magyar vendégek egy salátatermelő gazdához is ellátogattak. Az állomány egyenletes volt. Mint mondta alaptrágyaként tyúktrágyát használ, s rendszeresen alkalmaz műtrágyát is. A betakarított termés kilójáért 45 eurócentet kap a Brunelli cégtől. Ez azt jelenti, hogy 120-130 forint kilója, ami igazán kedvező.



Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/afrikaban_berelnek_foldet_a_zoldsegnek

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?