Erdőt közmunkában

Agro Napló
Több száz hektáron telepítenek erdőt a Dél-Alföldön, jelesül Csongrád és Békés megyében. A Dél-alföldi Erdészeti Zrt. (Dalerd Zrt.) kezelésébe nemrég 650 hektár föld került, aminek most a felén kezdték el a munkálatokat. Elsőként Nagymágocs mellett ültetnek új erdőt, még a tél folyamán. Jórészt, korábban nem hasznosított állami területekről van szó, vagy olyanokról, amelyek a Földért életjáradékot! program keretében váltak állami tulajdonná. Ide szürkenyár és akácfákat telepítenek.

 

- Ez elsősorban a termőhely függvénye – mondja Fazekas József, a Dalerd Zrt. vezérigazgató-helyettese. - A részletes talajvizsgálatok alapján döntöttük el, hogy mik azok a fafajok, amik szóba jöhetnek.

A munkálatok zöme Szarvas térségét érinti, de ültetnek Gyula, Csorvás, Nagymágocs, Hódmezővásárhely és Ásotthalom közelében is. Az erdőgazdaság működési területe Csongrád és Békés megye, ezért mind a kettőben telepítünk erdőt. A nagyobbik részt Békés megyében, Szarvas környékén, egy korábbi halastó területén.



A betelepítés teljes költsége mintegy 250 millió forint, azzal, a fafajoktól függő, 4-10 évig történő utógondozási munkával együtt, amit a csemeték megerősödéséig kell végezni.



- Nagyon változó a bekerülési költség. Ez jellemzően a termőhely, illetve a fafaj függvénye. Ez 2 és 400 ezer forint közötti hektáronkénti bekerülési költséget jelent. Ezen felül számolni kell az erdősítéseknek a több éven keresztüli ápolásával, amire annyira megerősödik, hogy magára lehessen hagyni.



Az esetleges hiánypótlásról, a gyom- és egyéb nemkívánatos fásszárú növények mentesítéséről is gondoskodnak majd a Dalerd munkatársai. Mindezt három forrásból finanszírozzák.



- Egyrészt állami pénzekből, a Nemzeti Vagyonkezelőn keresztül kapott támogatásból, másrészt Európai Uniós pályázati támogatásból, harmadrészt pedig az állami vezetők felajánlott prémiumaiból befolyt összegből hajtjuk végre a telepítést.



A fák elültetéséhez mindössze három emberre van szükség. Egy az árok kiásását végző traktort vezeti, egy a csemetéket rakja a helyükre, egy pedig földet tapos rájuk. Mindhárman közmunkások, akiket a Dalerd Zrt. foglalkoztat.



- Már évek óta részt veszünk a közmunka-programokban, tavaly például 152 fős átlaglétszámmal. Jelenleg az itt dolgozókat a továbbfoglalkoztatási program a keretében alkalmazzuk.



A telepítésnek a megye ugyancsak örül, hiszen Békés erdőben szegény vidéknek számít. Összefüggő, fás területek elsősorban a folyók mentén fordulnak elő, de ott sem mindenütt. Fákra azonban az egészséges levegő miatt is szükség van.



- A szén-dioxid megkötésének a leggazdaságosabb, legrégebbi módja az erdőtelepítés. Ezért azt szeretnénk elérni, hogy az állam által értékesített szén-dioxid kvótából erdőtelepítésekre is lehessen támogatást nyerni.



A mostani 320 hektárnyi telepítéssel várhatóan tavaszra végeznek, összesen 2,5 millió facsemete kiültetését tervezik. A fejlesztésnek köszönhetően több mint másfél százalékkal nő a fás területek nagysága Békés megyében.



Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/erdot_kozmunkaban

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?