Kutatási pályázati pénzekkel a parlagfű ellen

Agro Napló
Pannon Egyetem Keszthelyi Georgikon Kara 120 millió forintos pályázati támogatást nyert olyan kutatómunkákra, amellyel többek között a parlagfű elleni védekezésben, vagy a kemikáliamentes védekezéshez nyújthatnak segítséget a gazdáknak.

 

Mint azt dr. Lehoczky Éva, a Pannon Egyetem Keszthelyi Georgikon Kar igazgatója kifejtette: ha sikerül megismerni a parlagfű minden titkát, talán hamarosan hatékony védekezési módokat is tudnak majd javasolni a kutatók.



- Mindenki tudja, hogy a tarlót ápolni kell. Ugyanakkor az is izgalmas kérdés, hogy lényegében nagy tömegű biomasszáról van szó. Ezért érdemes vizsgálni a tarlóhántás idejét akkor, amikor a parlagfű szőnyegszerű borítást ad, de még nem virágzik. Ezt persze más tényezők is befolyásolják – környezet, csapadék stb. – de éppen ezeknek az összefüggéseknek a felderítése a kutatók dolga.







A feladat nem könnyű, mert amíg a termőterületen szinte kiirthatatlan a parlagfű, addig laborkörülmények között nehezen burjánzik. Ezért talajmintákat és magvakat gyűjtenek, hogy megállapítsák a parlagfű számára legoptimálisabb környezetet.



- Ezekkel a magvakkal további vizsgálatokat végzünk és próbálunk következtetni: hogyan tudjuk ezeket az eredményeket hasznosítani a gyomszabályozás vagy a gyomprognózis szempontjából.



Dr. Fodor András más kutatási témában érdekelt.



- A kemikáliamentes védekezés egyik lehetséges módja, ha baktériumokat juttatunk a kártevőkbe, amelyek elpusztítják a rovarokat. Az általuk termelt toxinok és antibiotikumok változatossága miatt több területen is alkalmazhatóak. Ugyanis mindegyik baktérium más, és mindegyik másfajta antibiotikumokat termel, mindegyik másfajta toxinmérgeket termel, és mindez gazdaságilag is érdekes. Például a tűzelhalás esetében hatásos védekezés lehet az antibiotikum. A csapadékos, párás időszakokban megjelenő gombás fertőzések ellen is lehet kemikáliamentesen védekezni. Legalábbis laboratóriumi körülmények között már jól vizsgáznak a baktériumok által termelt antibiotikumok.



Így azután nem véletlen, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a Keszthelyi Pannon Egyetem kutatásai iránt a vegyszermentes védekezési módokkal kapcsolatban. A kísérletek még folynak, s csak, ha minden sikerrel zárul, akkor kerülhetnek a gazdálkodókhoz az új növényvédelmi módszerek.



Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/kutatasi_palyazati_penzekkel_a_parlagfu_ellen

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?