Olasz élelmiszeripari trendek 2009

Agro Napló
Az olasz élelmiszeriparosok szövetsége, a Federalimentare január 26-án sajtótájékoztató keretében ismertette a 2009. évi termelési és export trendeket.

 

Az elmúlt évben a termelőágazatok összességének 18,5%-os visszaesésével szemben az élelmiszertermelés csupán 1,8%-kal csökkent. A szektor árbevétele tavaly 120 milliárd euró volt, és mintegy 400 ezer munkahelyet jelent Olaszországban. A fogyasztáscsökkenés 0,8%-os volt, míg az export, melynek értéke 18.790 millió eurót ért el ami így csupán 4%-kos csökkenést jelent az előző évhez képest, a teljes ipari termelés exportjának 24%-os csökkenésével szemben.



„A negatív előjelek ellenére az ágazat anticiklikus tulajdonsága beigazolódni látszik, mondta a Federalimentare elnöke, Gian Domenico Auricchio. A nehéz évkezdés után, júliustól folyamatos volt a növekedés, mely arra enged következtetni, hogy a válságot a hátunk mögött tudhatjuk.”



A termékek közül kiemelkedik az olíva olaj (+5,2%), a kétszersült és édesipari termékek (+2,8%), valamint az alkohol (+4,5%). Rosszul teljesítettek a gyümölcslevek (-11,8%), az étel ízesítők (-12,9%), és a fagylaltok (-7,3%). Jól szerepeltek még a készételek is (+1,6%).



Összességében úgy látják, hogy a válságon már túl van az ágazat, mind a termelés mind az export terén. A többi ágazathoz képest az élelmiszeripar elég jól tartotta magát és 2010-re a korábbi szint elérését várják, majd 2011-2012-re növekedési trendet remélnek. A Federalimentare hangsúlyozta a külföldi piacokon való promóció erősítésének és a kkv-k közti együttműködés szükségességét.

Dr. Hamar Balázs

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?