Az elmúlt évben a termelőágazatok összességének 18,5%-os visszaesésével szemben az élelmiszertermelés csupán 1,8%-kal csökkent. A szektor árbevétele tavaly 120 milliárd euró volt, és mintegy 400 ezer munkahelyet jelent Olaszországban. A fogyasztáscsökkenés 0,8%-os volt, míg az export, melynek értéke 18.790 millió eurót ért el ami így csupán 4%-kos csökkenést jelent az előző évhez képest, a teljes ipari termelés exportjának 24%-os csökkenésével szemben.
„A negatív előjelek ellenére az ágazat anticiklikus tulajdonsága beigazolódni látszik, mondta a Federalimentare elnöke, Gian Domenico Auricchio. A nehéz évkezdés után, júliustól folyamatos volt a növekedés, mely arra enged következtetni, hogy a válságot a hátunk mögött tudhatjuk.”
A termékek közül kiemelkedik az olíva olaj (+5,2%), a kétszersült és édesipari termékek (+2,8%), valamint az alkohol (+4,5%). Rosszul teljesítettek a gyümölcslevek (-11,8%), az étel ízesítők (-12,9%), és a fagylaltok (-7,3%). Jól szerepeltek még a készételek is (+1,6%).
Összességében úgy látják, hogy a válságon már túl van az ágazat, mind a termelés mind az export terén. A többi ágazathoz képest az élelmiszeripar elég jól tartotta magát és 2010-re a korábbi szint elérését várják, majd 2011-2012-re növekedési trendet remélnek. A Federalimentare hangsúlyozta a külföldi piacokon való promóció erősítésének és a kkv-k közti együttműködés szükségességét.
Dr. Hamar Balázs
Forrás: www.fvm.hu