Vadon élők magbankja

Agro Napló
Magyarországon jöhet létre a világon elsőként a vadon élő növények magbankja. A gyűjtemény a tápiószelei Agrobotanikai Intézetben kap majd helyet, amely egyébként Európa ötödik legnagyobb ilyen jellegű intézménye, és jelenleg mintegy 85 ezer kultúrnövény-fajtát őriz.

 

- Idén több újdonságról is számot adhatunk – mondja dr. Hock Zsófia, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) Agrobotanikai Osztályának osztályvezetője. - Például a MgSzH-hoz tartozó, jelenleg Agrobotanikai Osztály néven működő génbanknak egy 2009-ben benyújtott pályázata támogatást nyert az EU-LIFE+ program keretében. Ez a pályázat a Pannon Mag Bank nevet viseli, és az a célja, hogy a Pannon biogeográfiai régió összes vadon élő növényfajának a magvát itt, a tápiószelei létesítményben - a meglévő infrastruktúrát és szaktudást kihasználva - megőrizzük. Ez a gyűjtemény a továbbiakban megkönnyíti majd a kutatást a vadon élő növényfajok terén, illetve szorosan összefonódik a jelenleg itt megőrzött, hazánk legnagyobb szántóföldi, illetve zöldségnövény génbank-gyűjteményének számító gyűjteménnyel. Itt már eddig is megtalálhatók voltak a vadon élők közül azok a növényfajok, amelyek a mai kultúrnövényeknek az ősei.



A génbanki gyűjteményekben nagyon fontos az, hogy ne csak múzeumként működjenek, ne csak a hűtőtárolókban őrizzék meg a gyűjteményt, hanem hasznosuljon is. Ilyen tekintetben felpezsdült az élet Tápiószelén.



- Különösen a hazai szakemberektől érkezik sok kérés. Közöttük akadnak nemesítők, kutatók, de vannak olyan civil emberek is, akik a médián keresztül, vagy a különböző kiállításokon találkoztak a gyűjteménnyel, és szeretnének magokat kérni. Ezek között vannak olyan növények, amik korábban, akár egy nagymamának a kertjében megvoltak, de jelen pillanatban már a köztermesztésből kiszorultak. Az élelmezési- és mezőgazdasági világszervezetnek, a FAO-nak van egy anyagátadási egyezménye, amit minden kérőnek alá kell írnia. Csak ezután tudunk a számára ingyen adni néhány száz magot tartalmazó génbanki mintát, amit saját használatra termesztésbe vonhat.



Az elmúlt időben több olyan támogatási lehetőség született, amely a gazdálkodók érdeklődését is felkeltette. Például lehetőség van ritka és veszélyeztetett növényfajták termesztésére. A világon ma 1400 kisebb növényi génbank működik. A hírek szerint az elmúlt év végén a Spitzbergákon kezdte meg működését a világ magbankja.



- Ez azért nagyon fontos, mert egy génbank-gyűjtemény önmagában nagyon sérülékeny. Bármilyen váratlan esemény az ott tárolt tételeknek egy részét, vagy akár az egészet megsemmisítheti. Itt nem kell feltétlenül természeti katasztrófára vagy háborúra gondolni. Ennél sokkal egyszerűbb okai is lehetnek, például pénzhiány. Ennek a kiküszöbölésére a génmegőrzésben bevett gyakorlat az, hogy a mintákat úgynevezett biztonsági duplikátumként egy másik intézményben is elhelyezik. Erre jelentett megoldást az említett nemzetközi magbank, amely nemzetközi felügyelet alatt áll, és várhatóan 2010 második felében küldünk oda mintákat – mondta befejezésül dr. Hock Zsófia.

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/vadon_elok_magbankja

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?