2024. július 20. szombat Illés

Ami az előnye, az lett a hátránya

Agro Napló
Veszélyben a hazai gombatermesztés, legalábbis a pincés technológiát alkalmazók körében. Pedig a zsákos technológia most éppen azért lenne jó, ami versenyképtelenné teszi. Tízszer annyi munkáskezet igényel ugyanis, mint amennyi a korszerű termesztő-berendezésekhez szükséges.

 

Az ózdi Jenei Attila fehér és barna csiperkét termeszt, és évi 4 ezer mázsa komposztanyaggal dolgozik. A gombatermesztés annak idején Magyarország pincéiből indult el. Mára azonban más európai országok lettek a piacvezetők, például Hollandia, Írország vagy Lengyelország. Igaz, a ’90-es évek elején volt egy jelentős felfutás, de ennek hamar vége szakadt. A szakember szerint az ágazat az egykori vezető pozícióját elveszítve ma már sürgős állami beavatkozást igényelne, hiszen a hazai termelők sokkal hátrányosabb helyzetben vannak, mint mondjuk a nyugat-európaiak.



- Nekünk lehetőségünk nem is volt más, mint a pincés termesztés. Tőkehiány miatt semmilyen esélyünk nincs arra, hogy egy modern termesztő-berendezésre szert tegyünk. Szerintem a mostani pályázati rendszer sem kedvez nekünk kisvállalkozóknak. Erről a zsákos termesztésről egyébként tudni kell, hogy minőségben, mennyiségben egyaránt felveszi a versenyt a legmodernebb technológiákkal, de borzalmas nagy a munkaerő-igénye.



Ez azt jelenti, hogy ennél a technológiánál mintegy tízszer annyi emberre van szükség. Érdekes, hogy a munkanélküliség sújtotta Észak-Magyarországon kevesen foglalkoznak gombatermesztéssel, igaz, a lehetőségek nem a legideálisabbak.



- Sajnos távol vagyunk az országos központoktól. Ezért a tész-ekhez való kapcsolódásunk, a nyugati exportban való részvételünk annyira korlátozott, hogy szinte csak a belpiacban gondolkodhatunk. Az egri és az ózdi gombatermesztők le tudnak fedni 3-4 keleti megyét, de tudomásul kell vennünk, hogy olykor az itt termelt mennyiség is sok. Ennek egyik oka, hogy Magyarországon az utóbbi években a fejenkénti gombafogyasztás átlagosan 2 kilogramm. Tehát a jelenleginél több termelő nem is élne meg ezen a vidéken.



Ózd az egyik legelmaradottabb része az amúgy is egyre inkább leszakadóban lévő észak-magyarországi régiónak. Most még akad, aki gombatermesztéssel foglalkozik, ám, ha a termelők nem kapnak segítséget, elképzelhető, hogy ez az ágazat is eltűnik a palettáról az ország északi részén.

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/ami_az_elonye_az_lett_a_hatranya

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?