Borbély László, romániai környezetvédelmi és erdészeti miniszter a KvVM-ben

Agro Napló
Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter hivatalában fogadta Borbély Lászlót, Románia környezetvédelmi és erdészeti miniszterét, aki a Duna Csúcstalálkozóra érkezett Budapestre. A találkozón a kétoldalú együttműködés főbb témáiról, köztük a verespataki és nagybányai aranykitermelési tervek környezeti vizsgálatáról tárgyaltak.

 

Szabó Imre hangsúlyozta, hogy hazánk a második EU tagállam Csehország mellett, ahol törvény tiltja a cianidos technológia alkalmazását. Továbbra is határozottan ellenezzük a Verespataki beruházás engedélyezését, és bízunk abban, hogy Románia kormánya más, kevésbé kockázatos fejlesztési lehetőségeket tud kínálni a térség gazdasági felemelkedéséhez.



Borbély László megerősítette, hogy a román környezetvédelmi minisztérium nem tett lépéseket a Verespataki aranybánya nyitási beruházási terv 2007 szeptemberében felfüggesztett környezetvédelmi hatásvizsgálati eljárásának folytatására. A beruházó cég nem rendelkezik érvényes területrendezési engedéllyel.



Szabó Imre február 18-i levelében hivatalos tájékoztatást kért a nagybányai aranykitermelés újraindításának helyzetéről. Borbély László hangsúlyozta, hogy semmilyen hivatalos megkeresés nem érkezett a bánya újraindítására. Sőt, az illető cég 2010. december 31-ig eleget kell, hogy tegyen bizonyos beruházási kötelezettségeknek, és ezek teljesítése után lehet visszatérni a bánya újranyitásának kérdésére. A miniszter ígéretet tett arra, hogy haladéktalanul megküldik az Espooi Egyezmény szerinti értesítést, ha a beruházó benyújtja engedélyezési kérelmét a román hatóságoknak.



A miniszterek pozitívan értékelték a tárcaközi együttműködést. 2010-ben Romániában ülésezik a Környezetvédelmi Vegyes Bizottság, amelynek társelnöki teendőit közösen látják el.

Támogatják a közös projektek megvalósítását, például a Körös-Maros Nemzeti Parkkal szomszédos területen a Cséffai Természeti Park kihirdetésének felgyorsítását. Ezzel létrejönne az első, határon átnyúló természetvédelmi terület országaink között. Folytatódik a tapasztalatcsere a Natura 2000 területek fenntartási terveinek kidolgozásáról és a hálózat működtetéséről, összehangolják a közös élőhelyekre és fajokra alkalmazott védelmi intézkedéseket.



Környezetvédelmi kerekasztalt rendeznek idén tavasszal Romániában, amelynek témája a veszélyes vegyi anyagok és vegyipari termékek export-import ellenőrzésének javítása.

Kiemelt figyelmet kap az uniós források felhasználása – folytatják a környezetvédelmi operatív programok megvalósításával, az uniós támogatást kérő pályázatok benyújtásával kapcsolatos információ- és tapasztalatcserét.

A két miniszter egyetértett abban is, hogy a határon átterjedő vízszennyezések megelőzése, az árvízvédelem és az osztott vízgyűjtőkkel való összehangolt gazdálkodás szempontjából egyaránt fontos feladat a határvízi együttműködés fejlesztése.

 

Forrás: http://forestpress.hu/jie_hu/index.php?option=com_content&task=view&id=17298&Itemid=1

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?