Orosz agrárhírek

Agro Napló

 

• Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettes nemrégiben értekezletet tartott az agráripari komplexum hitelezése témában. Bejelentette, hogy az idén az agrárgazdaság fejlesztésére 800 milliárd rubel (egy rubel cca. 6,6 Ft.) hitelt biztosítanak az érintett bankok. Ezek elsősorban a Vnyesekonombank, Rosszelhozbank, Szberbank, Gazprombank és az MDM Bank. Az állam az agrárhiteleket támogatni fogja mintegy 70 milliárd rubellel, erre a kellő összeg biztosítva van a költségvetésben.



• Oroszország a közeljövőben a tradicionális hústermelésen kívül erőteljesen növelni akarja a pulykahús termelést is. Komoly projektek indultak el e célból a rosztovi, szaratovi és voronyezsi körzetekben, közölte az AKKOR (Orosz Parasztgazdaságok és Mezőgazdasági Szövetkezetek Szövetsége) 21-ik kongresszusán Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettes. Mint mondta, széles körben kívánják támogatni ezen alágazat fejlesztését, a Vnyesekonombank úgynevezett kedvezményes „hosszú pénzeket” biztosít az állam annak érdekében, hogy a fent nevezett megyékben 90 ezer tonnás termelést érjenek el. A vázolt fejlesztési irányzat egyezik a Museg Mamikonjan, az Orosz Hússzövetség elnöke által nemrégiben elmondottakkal, Ő is arra hívta fel a Moszkvában tárgyaló delegáció figyelmét, hogy Magyarországnak érdemes lenne bekapcsolódni az orosz pulykahús termelés fejlesztésébe.



• A tejágazathoz hasonlóan Oroszországban hamarosan megjelenhet a hús és a pékárukra vonatkozó technológiai előírás (techreglament), mely az élelmiszerbiztonság növelését hivatott szolgálni az elsődleges fontos élelmiszerek terén, jelentette be Gennyagyij Onyiscsenko a Rosztpotrebnadzor (Orosz Fogyasztóvédelmi Főfelügyelet) elnöke. Elmondása szerint az immáron egy éve életbelépett tejtechnológiai előírás, techreglament bizonyította hatékonyságát, mint a minőség ellenőrzésének és betartatásának eszköze. Elsősorban a tejtermékek hamisítását csökkentette le nagymértékben, és a tejpor visszaoldásának is sok esetben gátat vetett. A fogyasztók védelmének érdekében e célból szándékoznak bevezetni a hús és sütőipari ágazatban is ilyen szigorú előírásokat. 





Kenedi Ákos

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?