Agrárbeszámoló a Duma előtt

Agro Napló
2009. február második dekádjában az Orosz Duma által a kormánynak biztosított egy órában a korábban kialakított hagyománynak megfelelően megtartotta éves beszámolóját a mezőgazdasági tárca vezetője, Jelena Szkrinnyik. Ezen az eseményen általában egy részletes előadás, majd az azt követő kérdés-válaszok félórája szokott elhangzani.

 

Az orosz miniszter beszámolóját több részre osztotta: a 2009-es év eredményei, az élelmezésbiztonsági doktrína és a mezőgazdaság alapvető fejlesztési irányzatai, az ágazat stratégiai kérdései, a tudomány, az oktatás, a Minisztérium funkciói hatékonyságának növelése, a földdel kapcsolatos jogszabályalkotás, a kisgazdaságok helyzete, az állami programok 2010-es finanszírozása, a tavaszi munkálatok állása és a Minisztérium munkájának perspektivikus irányzatai.



Jelena Szrinnyik részletesen ismertette az ágazat támogatására vonatkozó számadatokat, ezek szerint 2010-ben 107, 6 milliárd rubelnyi összeg (1 rubel körülbelül 6,6Ft.) került elkülönítésre a költségvetésben. 30%-al nőtt a kedvezményes kamattámogatás mértéke, és idén eléri a 80 milliárd rubelt. Az új projektek bevezetésére 165 milliárd hitelkeret áll rendelkezésre banki források bevonásával, ezek révén közel 200 új tejipari és húsipari beruházásnak kell az idén megvalósulnia. Az újonnan belépő kapacitások lehetővé teszik, hogy a hústermelés 5%-osan (mintegy 500 ezer tonnával) a tejtermelés pedig 1,3%-osan (450 ezer tonnával) növekedjen.



Elsősorban a minisztérium néhány kiemelt ágazat fejlesztésére igyekszik összpontosítani, így előtérbe kerül a baromfi, tejipari és húsipari irányzatú állattenyésztés, a tej és hús elsődleges feldolgozása, mezőgazdasági gépek vásárlása, meglévő cukorüzemek modernizációja, újak építése, gabonatározók befogadóképességének szignifikáns növelése a meglévők bővítésével és zöldmezős beruházásokkal.



A mezőgazdasági kamattámogatás a gépvásárlások estén 3,5 mlrd Rbl. lesz az idén, ami további 70 mlrd Rbl-es pénzösszeg bevonását fogja lehetővé tenni orosz gyártású mezőgazdasági gépek beszerzése céljára. Összességében a támogatott kamat segítségnyújtás mellett közvetlen szubszcídióra is lehetőség nyílik a következő területeken: tenyészállat-támogatás = 3,7 mlrd Rbl, műtrágya felhasználás = 4,7 mlrd Rbl, elit vetőmagtermesztés = 500 millió Rbl, a falu szociális fejlesztése = 7,7 mlrd Rbl, mezőgazdasági biztosítási rendszer = 2 mlrd Rbl.



A fenti számadatok kapcsán a tárca vezetője elmondta, hogy az élelmezésbiztonsági doktrínában lefektetettek megvalósítása, vagyis a közel teljes élelmiszer-önellátás irányában jó úton halad az ágazat, aminek kapcsán a képviselőknek külön köszönetet mondott az ebben kifejtett támogatásukért. 





Kenedi Ákos

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?