Regionális szabadtéri mezőgazdasági kiállítás és vásár Észak-Franciaországban

Agro Napló
A Párizstól északra lévő megyék – Aisne, Oise, Somme, Nord és Pas-de-Calais – agrárkamarái az idén kilencedik alkalommal rendezik meg június 11-13. között Arras városa mellett a „Terres en fête” („ünneplő földek”) névre keresztelt mezőgazdasági kiállítást és vásárt. Először 1995-ben tartották meg, ám a későbbiekben a páros években való rendezésre tértek át annak érdekében, hogy az eseményre a párizsi nemzetközi mezőgazdasági gépkiállítással és vásárral (SIMA) azonos évben kerüljön sor. A „Terres en fête” egyszerre szakmai és nagyközönségi rendezvény, ahol mintegy 20 hektáros területen fölvonul a régió állattenyésztése, megjelennek a jelentős mezőgazdasági erő- és munkagép-gyártók, mellettük pedig megtalálható a jellegzetes észak-franciaországi gasztronómia színe-java. A kiállító terület fele gyep, másik fele pedig folyamatos szakmai bemutatók színtere, legyen szó gépbemutatóról, lovasprogramokról (főleg az itteni hidegvérű fajtákat fölvonultatva), a vadászattal kapcsolatos témákról, a zöldségtermesztésről vagy éppen a gyerekeknek szóló programokról – 2008-ban három nap alatt tízezer gyerek fordult meg a vásárban!

 

A mintegy négyszáz kiállító mellett tetemes állatseregletet is fölvonultatnak a gazdák, csak szarvasmarhából legalább háromszázat (ezek fele a régióban legelterjedtebb Prim’Holstein, de van Rouge Flamande, Blanc-Bleu, Bleue du Nord, stb.), juhból százat – ezeket egy 10 ezer négyzetméteres hatalmas sátorban kialakított porondon is bemutatják. A látogatók száma eléri a hetvenezret, a szervezők remélik, hogy ez az idei évben is így lesz. A kiállítás nemzetközi szinten – egyelőre – kevésbé ismert, a külföldi látogatók száma viszonylag alacsony és elsősorban a szomszédos Belgiumból, Luxemburgból, valamint Németországból és Nagy-Britanniából érkeznek érdeklődők. A kamarák az idei évben komoly erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy a kiállítók között minél több külföldi legyen – különös módon az elképzelést az Európai Unión kívüli országok közöl többen nagyobb érdeklődéssel fogadták, mint az EU-tagországok általában…



Mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy hosszú évek óta az egyik leghűségesebb kiállító az 1932-ben alapított CEDUS (Centre d’Études et de Documentation du Sucre, „a cukorral kapcsolatos tanulmányok és dokumentációk központja”), azaz a cukorágazat (a szántóföldtől a cukorgyárig) szereplői által fönntartott szakmaközi szervezet. Elsődleges szerepe, hogy a kutatástól az oktatásig mindent megtegyen annak érdekében, hogy a fogyasztó a leghitelesebb információkat kapja a cukorról, legyen szó répa- vagy nádcukorról, bármilyen fölhasználói rétegről és fölhasználói célról. A CEDUS „klasszikus föladatai”:



• a cukorfogyasztással kapcsolatos bármilyen jellegű orvosi és paramedikális ismeretek bővítésének előmozdítása,

• a nagyközönség tájékoztatása,

• mint dokumentációs központ a legszélesebb szakmai közönség (termelők és gyártók, oktatók, diákok, média) információ-igényének kielégítése, legyen szó gasztronómiáról, termesztésről és gyártásról, vagy éppen közgazdasági kérdésekről.

Ez az elmúlt években egyre inkább egy új területtel is bővül: ez pedig a cukor fölhasználása a bioetanol gyártásban és szerepe a megújuló energiaforrások között. Hogy a cukor mennyire az érdeklődés középpontjában van, azt mi sem igazolja jobban, mint az, hogy 2008-ban a kiállítás három napja alatt húszezer látogató fordult meg a CEDUS standján! Természetesen ebben szerepe lehet annak is, hogy a régió hagyományosan nagyon jelentős cukorrépa termelő, de az is igaz, hogy a francia fogyasztók egyre inkább fogékonyak az egészségtudatos táplálkozásra, így nem véletlen, hogy a CEDUS elkészítette a cukornak az emberi testben bejárt útját bemutató 3D-s programot, az „Odyssée du sucre”-öt.



Ha bárkit érdekel az esemény, akár látogatóként, akár kiállítóként, vagy a jövőbe tekintve szeretne szakmai kapcsolatot kialakítani az érintett megyék agrárkamaráival, szakmai szervezeteivel, forduljon Rodrigue Przymenski-hez a teren-fete@nordnet.fr címen. Részletes információ: http://www.terres-en-fete.com/ 





Somogyi Norbert, TéT attasé

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?