A mintegy négyszáz kiállító mellett tetemes állatseregletet is fölvonultatnak a gazdák, csak szarvasmarhából legalább háromszázat (ezek fele a régióban legelterjedtebb Prim’Holstein, de van Rouge Flamande, Blanc-Bleu, Bleue du Nord, stb.), juhból százat – ezeket egy 10 ezer négyzetméteres hatalmas sátorban kialakított porondon is bemutatják. A látogatók száma eléri a hetvenezret, a szervezők remélik, hogy ez az idei évben is így lesz. A kiállítás nemzetközi szinten – egyelőre – kevésbé ismert, a külföldi látogatók száma viszonylag alacsony és elsősorban a szomszédos Belgiumból, Luxemburgból, valamint Németországból és Nagy-Britanniából érkeznek érdeklődők. A kamarák az idei évben komoly erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy a kiállítók között minél több külföldi legyen – különös módon az elképzelést az Európai Unión kívüli országok közöl többen nagyobb érdeklődéssel fogadták, mint az EU-tagországok általában…
Mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy hosszú évek óta az egyik leghűségesebb kiállító az 1932-ben alapított CEDUS (Centre d’Études et de Documentation du Sucre, „a cukorral kapcsolatos tanulmányok és dokumentációk központja”), azaz a cukorágazat (a szántóföldtől a cukorgyárig) szereplői által fönntartott szakmaközi szervezet. Elsődleges szerepe, hogy a kutatástól az oktatásig mindent megtegyen annak érdekében, hogy a fogyasztó a leghitelesebb információkat kapja a cukorról, legyen szó répa- vagy nádcukorról, bármilyen fölhasználói rétegről és fölhasználói célról. A CEDUS „klasszikus föladatai”:
• a cukorfogyasztással kapcsolatos bármilyen jellegű orvosi és paramedikális ismeretek bővítésének előmozdítása,
• a nagyközönség tájékoztatása,
• mint dokumentációs központ a legszélesebb szakmai közönség (termelők és gyártók, oktatók, diákok, média) információ-igényének kielégítése, legyen szó gasztronómiáról, termesztésről és gyártásról, vagy éppen közgazdasági kérdésekről.
Ez az elmúlt években egyre inkább egy új területtel is bővül: ez pedig a cukor fölhasználása a bioetanol gyártásban és szerepe a megújuló energiaforrások között. Hogy a cukor mennyire az érdeklődés középpontjában van, azt mi sem igazolja jobban, mint az, hogy 2008-ban a kiállítás három napja alatt húszezer látogató fordult meg a CEDUS standján! Természetesen ebben szerepe lehet annak is, hogy a régió hagyományosan nagyon jelentős cukorrépa termelő, de az is igaz, hogy a francia fogyasztók egyre inkább fogékonyak az egészségtudatos táplálkozásra, így nem véletlen, hogy a CEDUS elkészítette a cukornak az emberi testben bejárt útját bemutató 3D-s programot, az „Odyssée du sucre”-öt.
Ha bárkit érdekel az esemény, akár látogatóként, akár kiállítóként, vagy a jövőbe tekintve szeretne szakmai kapcsolatot kialakítani az érintett megyék agrárkamaráival, szakmai szervezeteivel, forduljon Rodrigue Przymenski-hez a teren-fete@nordnet.fr címen. Részletes információ: http://www.terres-en-fete.com/
Somogyi Norbert, TéT attasé
Forrás: www.fvm.hu